Az Amnesty International (AI) szerint fontos, hogy a rendőrség megfelelően garantálja a "meleg méltóság menetén" részt vevők biztonságát, és ne történhessen meg még egyszer az, ami a hétvégén Splitben - közölte a szervezet kedden az MTI-vel annak kapcsán, hogy a horvátországi városban ellentüntetők támadása miatt le kellett állítani a közszeméremsértő felvonulást.
Az AI a június 18-ai budapesti buzimeneten 19 országból több mint ötven tagú küldöttséggel vesz részt - közölték. A fesztivált megelőzően levelet juttattak el a belügyminiszternek, a főpolgármesternek és a budapesti rendőrfőkapitánynak, arra kérve őket: tegyenek meg mindent azért, hogy "mindenki számára megkülönböztetés nélkül biztosítsák a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát".
Az AI küldöttségének vezetője Nicolas Beger, az Amnesty International Európai Intézetek Irodájának igazgatója lesz, aki beszédet is mond a menet indulása előtt. A helyszínen tartózkodik majd Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója is.
A szervezet a horvátországi Splitben történtek kapcsán kijelentette: szégyenteljesnek tartja, hogy a rendőrség nem tudott megfelelő védelmet biztosítani a felvonulás részvevőinek. Nicola Duckworth, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója szerint a hatóságoknak azonnal ki kell vizsgálniuk, hogy mi történt, a rendőrségnek pedig egyértelművé kell tennie, hogy a diszkriminatív erőszak bűncselekménynek számít, amelynek nem fog teret engedni - idézték a közleményben Duckworth szavait.
"A horvát hatóságoknak és az államnak tenniük kell azért, hogy ez a jövőben ne történhessen meg. Az első fontos lépés az lenne, ha minden politikai vezető egyértelműen állást foglalna amellett, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez és identitása szabad kifejezéséhez" - szögezte le az AI igazgatója.
Mint írták, a Pride egyik szervezője beszélt az Amnesty Internationallel, és elmondta, legalább öt Pride-résztvevő megsérült, amikor ellentüntetők köveket és egyéb tárgyakat dobáltak a menetre. Egy ratyit fejsérülésekkel szállítottak kórházba.
(MTI nyomán)