Az előző évek MSZP-kabinetjeivel szemben a Fidesz–KDNP-kormány kultúrpolitikájának nyitottságát demonstrálja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a balliberális szerzőket és kiadóikat több százezer, esetenként milliós állami támogatásban részesíti. Így kaphattak áprilisban juttatást a Heller Ágnes és Jürgen Habermas könyveinek kiadását gondozó kiadók. De egymilliós alkotói támogatásban részesülhetett a kormányellenes tüntetéseket szervező Babarczy Eszter és a szintén a liberális értelmiséghez tartozó Csaplár Vilmos és Szilágyi Ákos író is. Jankovics Marcell, az NKA elnöke mindezt azzal magyarázta, az év végéig még balliberális túlsúly marad a kuratóriumaikban - írja a Magyar Hírlap.


Az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Szakmai Kollégiuma 432 ezer forinttal támogatta a Múlt és Jövő Alapítványt, amely e forrás segítségével jelenteti meg Heller Ágnes Az álom filozófiája című kötetét. Maga az alapítvány a kortárs és klasszikus "magyar zsidó" irodalom gondozására jött létre, s a magyar állam mellett olyan jelentős támogatói vannak, mint például az izraeli légitársaság. Ugyanakkor a Gondolat Kiadói Kör Kiadó Kft. a német Jürgen Habermas a Kommunikatív cselekvés elmélete című könyvének kiadására nyert el 600 ezer forint NKA-támogatást.
Ismeretes, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a múlt télen ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett Heller Ágneshez és kollégáihoz köthető, a Gyurcsány-kormány időszakában elnyert, több tízmilliós, állítólagosan jogosulatlanul felvett pályázati támogatás miatt. A feljelentés tárgya jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és hűtlen kezelés gyanúja volt. Ennek alapját az képezte, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól elnyert összegből a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete külsős cégekkel végeztette el a kutatásokat. A négy pályázat projektvezetője között szerepelt Heller is. A nyomozás jelenleg is folyik ezekben az ügyekben.
Heller Ágnes és támogatói köre a feljelentések sajtóbeli megszellőztetése után ellentámadásba lendült: az egykori tanácsköztársasági népbiztos, Lukács György legjobb tanítványaként számon tartott Heller mellett nyugati, baloldali filozófustársak álltak ki.
Heller a hazai és a világsajtóban folyamatosan, élesen kritizálja Orbán Viktort és kormányát. A francia liberális Le Monde című lapban például ezt írta márciusban: Orbán Viktor magyar kormánya szisztematikusan támadja azokat az értelmiségieket, akik bírálják nacionalista politikáját és a véleményszabadság megsértését. A Nol.hu-n megjelent interjúban kijelentette: (…) Orbánnak diktatórikus hajlamai vannak. Most ezt ő nem fogja megbocsátani, nekem az a véleményem, hogy Orbán Viktor ezt örökké az emlékezetében tartja. Az a véleményem – hangsúlyozom, hogy a véleményem, és nem tényként állítom –, hogy ő áll az egész mögött. Itt most gyűlölethadjárat folyik csak azért, mert más álláspontunk van.” (A Fidesz-közeli Magyar Hírlap persze csak a kormányellenes támadásokat említi, holott ezek eltörpülnek a nemzet ellen elkövetett bűntettek mellett, elég, ha csak a folyamatos erkölcsi-szellemi züllesztésre vagy a 2006-os terrort tagadó kijelentéseire gondolunk - a szerk.)
A kormány elleni nemzetközi hecckampányba a nemzetközi hírű német filozófus, Jürgen Habermas is beszállt. A német filozófus aláírta azt a Süddeutsche Zeitungban januárban megjelentetett állásfoglalást, amely a magyar kormányt nacionalistának minősítette (bár az lenne - a szerk.), és felhívással fordult az Európai Bizottsághoz. Azt követelte, hogy az unió kormánya a magyarországi médiatörvényt ne csak az aktuálissá vált jogi vizsgálatnak vesse alá, hanem egyidejűleg tárja fel a magyar kormány egyéb, vélt jogsértéseit is.
Egyebek között ezt írták: „Aggódunk magyar kollégáink politikai és szakmai sorsáért. A konfliktus középpontjában Heller Ágnes, Vajda Mihály és Radnóti Sándor áll, akik Orbán miniszterelnököt a médiatörvény bevezetése miatt nyíltan kritizálták. Hellert és Vajdát már a kommunista uralom alatt is disszidensként üldözték. A mostani nacionalista kormány alatt, amely a kétharmados parlamenti többségét az alkotmánnyal való visszaélésre használja, újra politikai üldöztetésnek vannak kitéve.”
És mit válaszol erre a "magyar" kormány? A Nemzeti Erőforrás Minisztérium felügyelete alatt működő NKA támogatja Habermas új művének magyar kiadását. A Heller- és Habermas-kötetek támogatásáról szóló döntés hónapokkal a filozófusbotrány kirobbanása után, április 28-án született.
Néhány hete, június 16-án ugyanakkor az NKA Szépirodalmi Szakmai Kollégiuma hirdetett nyerteseket. Egymilliós alkotói támogatásban részesítették például a Fidesz-kormányt és az Orbán Viktor miniszterelnököt előszeretettel bíráló Babarczy Esztert Az én édes gyilkosom munkacímű regénye megírásában. Babarczy az egyik szervezője volt a médiatörvény elleni januári kormányellenes tüntetéseknek. Az NKA ugyancsak egymilliós alkotói támogatást nyújtott a liberális értelmiség köreihez tartozó Csaplár Vilmosnak (a Szépírók Társasága elnökének és az Igazságos Kádár János című regény szerzőjének) és Szilágyi Ákosnak is készülő regényeik megírására.
(MH nyomán)
Kapcsolódó: