Dr. Varga Béla bíró (Fotók: Hering J.)
A Fővárosi Bíróságon ma folyatódott a háborús bűncselekmény elkövetésével megvádolt dr. Képíró Sándort fölmentő ítélet megindoklása, de a mai tárgyaláson a 98 éves vádlott már nem volt jelen. Az ügyész megfellebbezte a bíróság felmentő ítéletét. A Fő utcai bíróságon ma is megjelent Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója.
A Fővárosi Bíróság Fő utcai tárgyalótermében dr. Varga Béla tanácsvezető bíró kedden folytatta az ítélet indoklását, illetve értékelte a bizonyítékokat. Amint arról már beszámoltunk, a Fővárosi Bíróság hétfőn bizonyítottság hiányában fölmentette a háborús bűntett elkövetésének vádja alól dr. Képíró Sándor egykori csendőr századost. A több mint öt órán keresztül tartó mai tárgyaláson ismét jelen volt Efrájim Zuroff, a Jeruzsálemi Wiesenthal Központ igazgatója és a hozzá közelálló újságírók a világ minden részéből.

Dr. Falvai Zsolt ügyész
Dr. Varga Béla tanácsvezető bíró közel öt órán keresztül részletesen, a korabeli politikai, történelmi és jogtörténeti háttér leírásával folytatta a tegnapi ítélet indoklását és a bizonyítékok értékelését. (Később a részletekre visszatérünk). Dr. Falvai Zsolt ügyész kijelentette, hogy szerinte problémák vannak az ítélettel, azt megalapozatlannak tartja, több helyen is ellentmondásos, ezért a vád képviselője bejelentette a fellebbezését. Dr. Zétényi Zsolt, dr. Képíró Sándor védőügyvédje háromnapos gondolkodási időt kért.
Dr. Varga Béla tanácsvezető bíró közlése szerint a másodfokú tárgyalásra előreláthatólag ősszel, vagy a tél elején kerül majd sor.
Hering József – Kuruc.info
A HírTV összeállítása: