Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere ma délben beadványban jelentette föl az őt a források elvonásával megfenyegető Balázs József fideszes országgyűlési képviselőt. A polgármester bűncselekménynek és a demokratikus állampolgári jogaikat gyakorló polgárok elleni diszkriminációnak nevezte a kormánypárti politikus fenyegetését. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője kijelentette, hogy az úgynevezett egyenruhás bűnözés helyett mostantól a kiskirályokként viselkedő politikusbűnözők tetteit vizsgáló eseti bizottságot kellene fölállítani.

Juhász Oszkár és Mirkóczki Ádám (Fotó: Hering József)

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata most megválasztott polgármestere a Központi Nyomozó Főügyészség budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy büntető följelentést tesz Balázs József, a Fidesz országgyűlési képviselője ellen. A jobbikos településvezető elmondta: Balázs József fideszes országgyűlési képviselő a polgármester-választás előtt megfenyegette, hogy ha jobbikos polgármestere lesz Gyöngyöspatának, akkor elzárja a pénzcsapokat, s a falu egyáltalán nem kap állami támogatást. A vidékfejlesztési agrármérnök végzettséggel rendelkező Juhász Oszkár ehhez hozzátette, hogy a fideszes országgyűlési képviselő fenyegetését egyébként maga az államelnök, vagy a kormányfő is csak súlyos törvénysértés által valósíthatná meg, s véleménye szerint Balázs József a fenyegetéssel bűncselekményt követett el.
„Balázs József kijelentései megengedhetetlenek egy demokratikus társadalomban, s ezenkívül az állampárti időket fölelevenítő módon fenyegetést, hátrányos megkülönböztetést, háttérbe szorítást és diszkriminációt is jelent Gyöngyöspata lakói számára, akik szabad elhatározásukból, jogszerű keretek között, szabadon döntöttek a megoldási lehetőségeikről” - mondta Juhász Oszkár, majd hangsúlyozta, hogy a fenyegető Balázs József nem csak országgyűlési képviselő, hanem az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja, és egyúttal az államháztartásért felelős miniszteri képviselő is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a Balázs József érdekkörébe tartozó egyik személy Gyöngyöspata újonnan megválasztott polgármesterének közeli munkatársát is megfenyegette, és kilátásba helyezte, nem lesz jó vége annak, ha nyilvánosságra hozzák a Balázs József által elkövetett fenyegetés tényét, közölte Juhász Oszkár, majd azt üzente a fenyegetőknek, hogy sem most, sem a jövőben nem hajlandók eltűrni az ilyen jellegű fenyegetéseket.
Juhász Oszkár a Kuruc.infónak elmondta: a polgármester-választás eredménye után Gyöngyöspatán csend és nyugalom honol. A cigány közmunkásokkal tegnap és a mai nap folyamán találkozott, minden férfival kezet fogott, jó munkát kívánt nekik, amit szépen megköszöntek. Az újonnan megválasztott polgármester arra kéri a sajtót, hogy végre mutassák be Gyöngyöspata békés arcát is. A falu a Mátra egyik gyöngyszeme, ezért jó lenne, ha a sajtó jóvoltából mostantól a település szépségeit is megismerhetné az ország lakossága.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője ezután elöljáróban reagált a Gulyás Gergely által jegyzett, Balázs József fenyegetéseivel kapcsolatos fideszes sajtóközleményre. A Fidesz kedden hosszabb hallgatás után mindössze néhány soros, elképesztően cinikus, a lényeget figyelmen kívül hagyó sajtóközleményben válaszolt a Jobbik elvárásaira. Mirkóczki hangsúlyozta: „A Fidesz nyíltan kiáll az állampárti időkre emlékeztető eljárás mellett, amelyet ez az álláshalmozó, politikusbűnöző, helyi kiskirály, Balázs József megengedhet magának”. A Jobbik szóvivője ezután kijelentette, hogy mára értelmetlenné és okafogyottá vált az úgynevezett egyenruhás bűnözést vizsgáló eseti bizottság további működése. Gyöngyöspata döntött, az ottani lakosság a demokratikus keretek között megejtett polgármester-választáson megadta a csattanós választ, s ezért a Jobbik azt javasolja, hogy az egyenruhás bűnözés vizsgálata helyett hozzák létre a kiskirályokat vizsgáló eseti bizottságot, amely fényt deríthetne arra is, hogy valóban csak azok kapnak-e fejlesztési pénzeket, pályázati forrásokat, akik megfelelnek ezeknek a kiskirályoknak - jelentette ki Mirkóczki Ádám.
A Jobbik szóvivője végül elmondta: pártja elvárja azt, hogy maga Balázs József is reagáljon a történtekre, miután zsarolt, fenyegetett, hazudott és lebukott, majd végül a Fidesz-frakció mögé bújt. A Jobbik továbbra is személyes megnyilatkozást, bocsánatkérést és azonnali lemondást vár Balázs Józseftől.
A Kuruc.info azon megjegyzésére, hogy a Fidesz manipulált, megvágott hangfölvételnek tartja azt a telefonbeszélgetést, amelynek során Balázs József megfenyegette Juhász Oszkárt, a Jobbik szóvivője azt mondta: a szakértők majd eldöntik, hogy hiteles-e a Jobbik által mellékelt vágatlan anyag.
Hering József – Kuruc.info