A magyar Külügyminisztérium (KÜM) elítéli Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselőnek a The Jerusalem Post című lapban olvasható, egyebek mellett a holokauszttal kapcsolatos álláspontját - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel; a KDNP az izraeli újságban foglaltakra reagálva azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon minden nemzeti, etnikai, vallási felekezet tagja szabadon, megbecsülten és félelem nélkül élhet.
Gyöngyösi Mártont, a Jobbik külpolitikai szóvivőjét, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökét a The Jerusalem Post úgy idézte, mint aki a The Jewish Chronicle című folyóiratnak nyilatkozott, megkérdőjelezve a holokauszt magyar áldozatairól szóló ismert számokat, Izraelt egy náci rendszerhez hasonlítva és pártja támogatásáról biztosítva Iránt.
A KÜM a közleményében azt írta, határozottan elítélik a Jobbik parlamenti képviselőinek a holokauszt, az izraeli belpolitikai helyzet, valamint a közel- és közép-keleti politikai viszonyokkal kapcsolatos álláspontját.
"Hazánk a Holokauszt-tagadás minden formáját visszautasítja"
Közölték, a magyar kormány példa nélküli népirtásnak tartja a magyar zsidóság tragikus pusztulását a második világháború idején. Rendkívül fontosnak ítéli, hogy ennek kellő súlya legyen a nemzeti emlékezetben, az iskolai oktatásban, a kutatásban, az áldozatok és hozzátartozóik kárpótlásában. "Hazánk a Holokauszt-tagadás minden formáját visszautasítja" - szögezte le a Külügyminisztérium a közleményben.
"A magyar külpolitika a rendszerváltozás óta mindig elkötelezett volt Izrael biztonsága mellett. Magyarország támogat minden olyan törekvést, amely a tartós és igazságos, a két-állami megoldáson alapuló, tárgyalásos béke megteremtésére irányul az izraeli-palesztin konfliktusban. Az iráni helyzettel kapcsolatban osztja mindazokat az aggodalmakat, amelyeket EU- és NATO-partnereink több alkalommal is megfogalmaztak, és aktív résztvevője e szövetségi politika alakításának és végrehajtásának" - írta a KÜM.
A Külügyminisztérium vezetése egyúttal kategorikusan visszautasít minden olyan sanda szándékoktól vezérelt, az utóbbi idők magyarellenes hisztériát keltő propagandájába illeszkedő rossz szándékú próbálkozást, amely hamis állításokra alapozva kísérletet tesz a magyar kormányzat politikájának összemosására egyes felelőtlen szélsőjobboldali ellenzéki megnyilvánulásokkal.
A KDNP is megszólalt
A The Jerusalem Post ugyanis idézi a kelet-európai antiszemitizmus ismert szakértőjét, Dávid Kac professzort, aki szerint "sok mindent, amit a Jobbik mond, azt a Fidesz is magáévá teszi". Az antiszemitizmusnak egy bizonyos megnyilvánulását jobbközép véleménynek álcázzák. "A Jobbik - elvégezve a piszkos szélsőjobb munkáját, felhatalmazza az "álcázott szélsőjobbot" - magát a Fidesz-kormányt, hogy jobbközépként mutassa magát a naiv nyugat-európaiaknak, annak érdekében, hogy egy mélységesen demokráciaellenes, antiszemita és a fasizmust magasztaló politikát űzhessen".
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) is közleményt adott ki Gyöngyösi Mártonnak a The Jerusalem Postban ismertetett nyilatkozatával kapcsolatban. A kisebbik kormánypárt leszögezte: a radikális politikus megállapításai nélkülöznek minden olyan erényt, amely a higgadt hangvételű párbeszéd kellékei lennének. Mint írták, "Magyarországnak tudatnia kell a világgal, hogy nálunk, Európa szívében minden nemzeti, etnikai, vallási felekezet tagja szabadon, megbecsülten és félelem nélkül élhet".
Közölték, a hazai és a nemzetközi hangulatkeltés ellenére a tény az, hogy országunknak egy olyan higgadt, megfontolt és nagy felhatalmazással bíró kormánya van, amely a demokrácia elkötelezett híve, és européer világa messze áll Gyöngyösi Márton jobbikos politikus megnyilvánulásaitól.
Nettó Holokauszt-tagadás
Gyöngyösi Márton a lap szerint arról beszélt, kérdéses, hogy valóban 400 ezer magyarországi zsidót öltek meg vagy deportáltak a holokauszt idején. "Fantasztikus üzletté vált a számokkal való ugrándozás" - mondta Gyöngyösi. Szerinte Izraelnek a palesztinokkal folytatott politikája "azonos a fajgyűlöleten alapuló náci rendszerrel. Nézze meg Libermant (az izraeli külügyminisztert), nem különbözik Göbbelstől (a nemzetiszocialista propaganda minisztertől). Tiszta náci" - idézik a lapban a Jobbik országgyűlési képviselőjét.
Gyöngyösi utalt Simon Peresz izraeli államfő 2007-es beszédére, amelyben méltatta honfitársai üzleti sikereit Magyarországon. "A zsidók Izraelen kívül építkeznek. Van a viselkedésükben egyfajta terjeszkedés. Ha Peresz támogatja a gyarmatosítást, akkor arra magától értetődő válaszuk az embereknek, hogy úgy érzik, nem kérünk a zsidókból" - fogalmazott a jobbikos politikus. A lap megjegyzi, Gyöngyösi láthatóan osztja Irán sokat hangoztatott célját, hogy letörölje Izraelt a térképről.
(MTI)