Az Eurovíziós dalfesztivál margójára - olvasónk levele
Az Eurovíziós dalfesztivál első elődöntőjével kapcsolatban eszembe jutott egy gondolat. Nem arról szeretnék írni, hogy Magyarországot egy amerikai képviseli, aki ellen életveszélyt okozó testi sértés elkövetése miatt nyomoz a töketlen rendőrségünk. Egyáltalán mit keres ott? De ezt most hagyjuk, mert ami még ennél is jobban megfeküdte a gyomrom, az eredményhirdetés közben történt.
Mindegyik előadónál nagy az öröm, a közönség "tombol a boldogságtól". Egészen addig, amíg bejelentik, hogy Oroszország is a döntőben van. A lányok és kísérőik boldogok, örülnek a sikernek. A nézőtér viszont fütyül, huhog, különböző hangokat ad ki magából.

A Tolmacsevi nővérek
És akkor most álljunk meg itt egy kicsit! Oroszországot két 17 éves ikerlány képviselte. Mi közük nekik a nagypolitikához? Tehetnek ők arról, hogy a belterjes EU be akarja kebelezni Ukrajnát? Tehetnek ők arról, hogy Oroszország viszont védi a saját érdekeltségeit? Válaszolok is egyből a cseppet sem költői kérdésekre. Nem! Nem tehetnek róla! A "toleráns Nyugat" viszont nekik huhogott! Ők csak énekeltek egyet. Igaz, hogy nekem személyesen ez az egész műcirkusz nem jön be, de ettől a ténytől függetlenül, tűrhető produkciót mutattak be.
De a közönség. Az a fránya, könnyen becsapható, agyhalott közönség. Máskor ajvékolnak, hogy a politikát ne vigye be senki sem a szórakoztatásba, sem a sportpályára! "Le a rasszizmussal" és hasonló szánalmas szlogenekkel tömik az erre fogékony szerencsétlenek fejét. Ha valaki szembe mer szállni velük, akkor az már nem tetszik "Európának". Akkor már nem vagy európai. Mondják ezek a „toleránsok”.
Képzeljétek magatokat a 17 éves ikerlányok helyébe. Készülnek a versenyre tisztességgel, be merészeltek jutni orosz létükre a döntőbe, sőt még örülni is volt bátorságuk. És mit kaptak a sikerért cserébe a helyszínen? Nem elismerést, ovációt, hanem füttyöt. Egy bűnük volt: csak az, hogy oroszok! Mit érezhettek szegények? Azok rekesztenek ki a legjobban, akik a "kirekesztés ellen harcolnak"! Egyetlen egy orosz fegyver nem dörrent még el Ukrajnában, de amerikai viszont annál több! Ezek után kíváncsian várom a döntőt, pedig nem állt szándékomban végigszenvedni. A bűnöző amerikainak nem tudok drukkolni, úgyhogy hajrá, Oroszország! Köszönöm, hogy végigolvastátok ezt a pár sort.
Az egyébként tucat angolszász dalocska itt látható:
Kapcsolódó: