2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:30 Több mint száz agyonvert kutya maradványait találták meg Hajdúsámson mellett10:10 Kiscsaládi program délutánra: anya és fia órán, a többi gyerek előtt verte meg az osztálytársat09:51 Sophia Loren úgy látta jónak, ha négerbabusgató holotúlélőként tér vissza09:32 Még néhány ilyen "keto siker", és Norbi is elmehet dolgozni09:10 Korán kelt tegnap néhány unokázós cigány, és a térkő is hideg volt08:50 Meg akarja nézni, ki juttatta börtönbe Budaházyékat? - A Fővárosi Törvényszéken megteheti!08:20 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt07:44 Lecsengőben van a koronavírus-járvány Kínában07:32 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete06:54 A járvány ellenére nem lanyhul a vadállatok iránti kereslet Kínában21:32 Vona már azon agyal, mivel tudna katartikus élményt szerezni keresztgyermeke, az összeborult ellenzék21:18 Nahát, valaki nem helyeselte, hogy hazánk szovjet megszállása alkalmából koszorúztak az egyik holoemlékműnél21:05 Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar20:21 Rekordszámú "antiszemita incidens" történt tavaly Hollandiában - de legalább jön az újabb kárpótlás19:54 A "magyar Koszovó" sötét víziója
24 óra legolvasottabbjai

Olvasói levelek ::

A demokrácia bukott-e meg, vagy csak a megvalósításba csúszott hiba?

Reklám

"A kormány csak négyéves időtávban gondolkodik", "az nyeri a választásokat, akinek több pénze van", " nem számítanak a programok, csak a propaganda", "a választókat rendszeresen félrevezetik", "az egymást váltó kormányok tönkreteszik mindazt, ami jó volt elődeik kormányzása alatt", a "polgárok nagy része el sem megy szavazni", "az embereket nem érdekli a politika", a "parlamenti képviselők szavazógépként bármit megszavaznak, amit kívánnak tőlük, választóik akaratára, érdekeire pedig fütyülnek".
Ismerős mondatok? Nos, elemzők, újságírók, sőt maguk a politikusok is kimondják ezeket a mondatokat, mégse merészeli senki levonni a végső tanulságot: a demokrácia mint rendszer megbukott. Aki ilyesmit mond, az eretneknek számít, vagyis "náci" lesz "fasiszta", esetleg "terrorista". Pedig ha egy test életfontosságú szervei betegek, akkor az egész test is súlyos beteg. Akkor is az, ha tilos kimondani.
Persze föl lehet tenni a kérdést: ha nem tartom jónak a demokráciát, mit javasolnék helyette? Semmit sem javasolok helyette, egyelőre annak is örülnék, ha legalább nyíltan meg lehetne tárgyalni a demokráciával kapcsolatos roppant súlyos kérdéseket. És nem lehet elintézni a bajokat azzal, hogy "miképp Churchill is megmondta, a demokrácia rossz rendszer, de nincs nála jobb". Mennyivel okosabb volt Platón, aki végiggondolta, melyik a legjobb állami berendezkedés? A nagy görög filozófus arra a következtetésre jutott, hogy a demokráciánál illetve a diktatúránál van jobb rendszer, éspedig a kettő valamiféle keveréke, amit ma talán alkotmányos monarchiának lehetne nevezni. (Igaz, van olyan Platón-írás, amelyben az egyeduralmat dicséri, más művében pedig az arisztokratikus köztársaság mellett tör lándzsát, de a demokráciát már ő is leírta, látva az athéni demokrácia vergődését.)
A demokrácia fő erénye az lenne, hogy a "nép uralmát valósítja meg". Saját tapasztalataink alapján tegyük föl a kérdést: tényleg a nép kormányoz 1990 óta Magyarországon? Van-e bármi értelme "népuralomról" beszélni akár itt, akár másutt a nyugati világban? Vagy jó a demokrácia, csak rosszul valósítják meg, mint egykor a szocializmust? És nem borzasztó, hogy miként egykor a szocializmus rendszerét nem volt szabad kritizálni, úgy most a demokrácia az, amely "szent és sérthetetlen"? És egyáltalán elvi alapon nézve, lehetséges egyáltalán a népuralom? Van a népnek akarata? Nem úgy van az, mint az Ember tragédiájának athéni színében, ahol a "demagógok" az uralkodó rétegek érdekeinek megfelelően félrevezetik a népet? Nem mindig így történik? Ha nincs és nem is lehet demokrácia a családban, a munkahelyen, a hadseregben, az iskolában, vagyis az élet legfontosabb területein elképzelhetetlen többségi szavazással dönteni, akkor hogyan lehetséges, hogy egy társadalom demokráciában éljen? Ha a kisebb közösségekben be nem vallottan ugyan, de nem lehet demokrácia, akkor ezekből a kisebb közösségekből felépülő nagyobb közösségben hogyan akarják mégis megteremteni? Nem lehetséges, hogy a hatalmat kézben tartó pénzoligarchia érdekei kívánják ennek az úgynevezett demokráciának a fenntartását? Hiszen a pénzoligarchia az, amely a sajtó révén vezetgeti, és a kívánt irányba terelgeti a közvéleményt. De ha így van, nem kellene végre befejezni ezt a szemforgató demokrácia-kultuszt?
A kérdés tehát következő: a demokrácia elvileg jó, csak a megvalósításba csúszott hiba, vagy elvileg is egy teljesen elhibázott elképzelés az emberi társadalmak működéséről? És végül, ha én ezeket a kérdéseket fölteszem, akkor én fasiszta vagyok?
Perge Ottó
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready