Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot18:23 Palesztin kormányfő: az izraeli kormány minden létező eszközt felhasznál, hogy beavatkozzon a választásokba 18:00 Putyin kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt17:48 Magánzárkában őrzik a zsidó-néger bosszúhadjárat legújabb áldozatát, de "legalább" félóránként megzavarják17:22 Lapértesülés: Biden az örmény népirtás elismerésére készül
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek, Anyaország ::

Trianon-emlékmű alapkövét helyezték el Nagykörűben


A képen látható gyönyörű Trianon-emlékmű alapkövét helyezték el május 27-én Nagykörűben. Az eseményre szinte egy egész napot szántak, Történelmi Emléknappá nevezve ki 27-ét. A méltó ünnepség 15 órakor filmvetítéssel kezdődött a Művelődési Házban, ahol a szervezők kesergés helyett inkább arra próbálták rávezetni a hallgatóságot, hogy ha a magyar igazán akar valamit, akkor minden esélye megvan annak megvalósulására: archív dokumentumfilmeket tekintettek meg az elszakított területrészek visszacsatolásairól, abból az időből, amikor még volt politikai akarat az ország területi egysége helyreállítására, s a törekvést részleges siker is koronázta.

17 órakor tárogató hangjaival, a kürtszóra bevonuló lovas-nomádok bevonulásával kezdődött a Trianon-emlékmű ünnepélyes alapkőletétele, megemlékezés Magyarország szétdarabolásáról.

Tóth Lili
A Trianon-Emlékmű alapkőletételére tárogató muzsikára gyülekeztek a résztvevők. A lovas-nomádok bevonulása után a himnuszt énekeltük. Beszédet mondott dr. Veres Nándor polgármester, beszédében hangsúlyozta a trianoni döntés máig ható igazságtalanságát, a határokon kívül rekedt honfitársaink szomorú sorsát. Wass Albert "Üzenet haza" című versét Tóth Lili szavalta el.
Tárogató hangja mellett elhelyeztük az alapba az Erdélyből és Délvidékről, a Madéfalvi Emlékműtől, Torockóról és Ludasról hozott egy-egy marék földet, egy követ a Székelykő hegyről, s egy nagykörű címerével ellátott palackban üzenetünket az utókornak.

Az alapkő mellett elhelyezték Nagy-Magyarország fába vésett térképét, mely az Emlékmű elkészültéig fog állni. Az ünnepség végén elénekelték a székely himnuszt, majd a lovas-nomádok kürtszóra, a tárogató hangjai mellett átvonultak a bemutató helyszínére.


Az üzenet és az erdélyi, délvidéki földek
az alapgödörben


18 órától a Pusztai Róka hagyományőrző egyesület "Harc és Játék" lovas-nomád bemutatója következett.


Lovas-nomád harci bemutató, köböre (Birkatetemmel vagy farkastetemmel játszott "labdajáték")


20 órától a Művelődési Házban a szürkemarha pörkölt vacsora elfogyasztása után Táncházzal zárult az emléknap, ahol Demény Ferenc és Barátai zenéltek, s csángó táncokat is tanulhattak az ügyesebbek.

(trianon-emlekmu.hu)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready