A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mai határozatában visszavonta az Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt. (gyorskölcsönös uzsoracég, a Providenthez hasonló mocsok - a szerk.) tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a Fővárosi Bíróságnál a társaság felszámolását.
A PSZÁF pár héttel ezelőtt arra kötelezte az Athlon Zrt.-t, hogy 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, s egyúttal biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében – derül ki a PSZÁF közleményéből. Érdekesség, hogy az Athlont tavaly év végén megvette Leisztinger Tamás nagyvállalkozó, és a cég igazgatója Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány lett.
A Fővárosi Bíróság arról tájékoztatta a PSZÁF-ot az elmúlt napokban, hogy hitelezői egyetértés hiányában az Athlon Zrt. csődeljárásának megszüntetéséről döntött. Ez azt jelenti, hogy a társaság továbbra sem fogja tudni rendezni tőkehelyzetét, betartani a megbízható ellenőrzésre és irányításra vonatkozó jogszabályokat, illetve az esedékes fizetési kötelezettségeinek sem tud eleget tenni. Ezért aztán a PSZÁF határozott a pénzügyi vállalkozás engedélyének visszavonásáról és a felszámolás kezdeményezéséről.
Az engedély-visszavonást követően, illetve a felszámolás időszakában a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői változatlanok maradnak, nem módosulnak – szögezi le a PSZÁF. A kihelyezett hitelek törlesztő részleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük. Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a szerződésben, illetve a jogszabályokban meghatározott jogkövetkezmények róhatók ki az ügyfélre.
Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik.
(Index nyomán)