Minden ciklusban volt házaspáraz Országgyűlésben, most csak ők
A hivatalos orvosi előrejelzés szerint augusztus 20-án születik meg Dúró Dóra és Novák Előd első gyermeke. A kicsi éppen csak elmúlt tíz hetes, így egyelőre nem tudni, a házaspár fiút vagy lányt vár.
"Érdekes, hogy ha minden a hivatalos táblázat szerint megy, akkor a nemzeti ünnepen születik meg az első gyermekünk, ráadásul ez Vona Gábor születésnapja is. A Jobbik első elnöke március 15-én született, a második augusztus 20-án, úgyhogy az lesz az igazi szenzáció, ha valaki október 23-án jön a világra" - mesélte a Stopnak Novák Előd.
Kérdésünkre, hogy szeretnék-e tudni, kisfiuk lesz vagy kislányuk, a politikus elmondta: ő és felesége is konzervatívak, de nem maradiak, így élnek a lehetőséggel. "Gyötör minket a kíváncsiság, és a szüleim is nagyon kíváncsiak. Öten vagyunk testvérek, mindannyian fiúk, ezért ők szeretnének egy lányunokát is." A képviselőpár már régóta szeretett volna babát, de a választási kampányok miatt is ezt nem engedhették meg. Aranyvasárnap tudták meg egy tesztből, hogy Dóra gyermeket vár, így a jó hírt karácsonykor közölhették a családdal. Ekkor derült ki, hogy egyik bátyjánál is úton van már a baba.
A házaspár egyelőre nem tudja, milyen nevet választanak majd a kicsinek, "még tartanak az egyeztetések". Ha lány lesz, valószínűleg új nevet jegyeztetnek majd be, de ha fiú, akkor sem lesz egyszerű a választás. "Harmincegyen vagyunk unokatestvérek, így nagyon sok szép régi magyar név foglalt már Novák-rokonságban. De mindenképpen hazafias, magyaros nevet választunk. Ha máshogy nem, nőiesíttetünk egy nekünk tetsző férfinevet, mint ahogy a Róbertből is lehet Roberta." A Kincső mindkettejüknek nagyon tetszik, ám azt nem könnyű kimondani a Novák vezetéknévvel együtt.

Nem a gólya, hanem a Jézuska hozta a babát

Novák hozzátette, ha a névválasztásnál nem is könnyíti meg a helyzetet, de a gyerekre vigyázásnál nagy segítség lesz majd a népes rokonság. Most azt látják legvalószínűbbnek, hogy nem felesége vagy ő, hanem az egyik nagymama, aki egyébként gyermekorvos, megy majd gyesre a kicsivel. "Speciális hivatás a miénk, amelyre nem a munka törvénykönyve, hanem a képviselők jogállásáról szóló törvény vonatkozik. Dóri is az aktívabb képviselők közé tartozik, de persze mindkettőnk lendületét visszafogja majd valamennyire, ha megszületik a gyermekünk. Ennek ellenére szeretnénk helytállni képviselőként is." Az Országgyűlés legfiatalabb tagja mindenképpen szeretne részt venni a szavazásokon, de egyébként is sok időt tölt a számítógép előtt, ahol a munka java zajlik. És nemcsak a család ajánlotta fel már előre a segítségét: a Jobbikon belül is többen jelezték, hogy számíthatnak rájuk. "Gyermekmegőrző nincs a Parlamentben, de a kollégák azt ígérték, hogy a frakcióirodában vigyáznak majd rá olykor."
Novák elárulta: legalább három gyereket terveznek, aztán kiderül, mire van lehetőség. "Dóri kicsit nehezen viseli a várandósságot. Sokszor van rosszul, és már három kilót fogyott. Szerencse, hogy most szünetelnek a plenáris ülések, így a nehezebbnek bizonyuló első hónapokban van alkalma pihenni."
(Stop, Új Ász nyomán)