"Kedves Barátom! A haza hív. Kényszer nincs. Aki teheti, önként és azonnal jöjjön el Sopronba, ahol ellátásáról gondoskodunk” -1921 augusztusában, Sopronban tartózkodó, frontot járt tisztek az augusztus 23-i haditanácson kimondták, hogy Sopront mindenáron megvédik. Felkelőbehívójukon a fenti pár sort állt! Ezzel a pár sorral toboroz a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az idei Rongyos Gárda-emléknapra.
Idén is megrendezik a Rongyos Gárda-emléknapot, amelyre az érdeklődők idén akár különbusszal is eljuthatnak. A buszhoz Budapest-Ágfalva vonalon bárki csatlakozhat, bekerülési költség: 4000ft/fő, amely tartalmazza a következőket:
- utazás el és vissza (tervezett indulás szeptember: 8., 6 óra, érkezés szeptember 9., 13 óra)
- egy tál gulyás
- esti koncertbelépőjegy
- sátorozási lehetőség
- szeptember 9-én, a visszaindulás előtt, délelőtt a Rongyos Gárdához kapcsolódó helyszínek, épületek megtekintése Sopronban (pl. Prónay Pál soproni főhadiszállása stb.)
Buszt elegendő jelentkező esetén indítanak, jelentkezni szeptember 5-ig lehet a 06705540293-as telefonszámon vagy a rongyosgardaemleknep@gmail.com drótpostacímen.
A szervezők szeptember 8-án, szombat reggel 10 órára várnak mindenkit - immáron 2006 óta hetedik alkalommal - Ágfalvára, Baracsi László, a nyugat-magyarországi harcok első hősi halottjának emlékművéhez. Az eddigiekhez hasonlóan koszorúzással adóznak a hősöknek. A megemlékezés után Sopron felé kezdetét veszi a körülbelül 12 kilométeres erdei emléktúra. A túra egyik pihenőhelyénél Gondos László és Kiss Balázs ismertetik az 1921-es honvédő harcok történetét, és a honvédők fegyverzetéről is hallhatunk egy rövid előadást. A túrázók körülbelül 12:30 órakor érkeznek Sopronba (Károly-kilátó), ahol megkoszorúzzák a Felkelők emlékművét, majd Zagyva György Gyulát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnökét, országgyűlési képviselőt és Szűcs Orsolya délvidéki énekesnőt hallhatja a közönség. A megemlékezés után a túrázók Harkát veszik célba, ahol 14:30 órakor tiszteletüket teszik a harkai Hűség emlékműnél. Az emlékműveknél díszőrséget áll a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör.
A következő programok Harkán, fedett helyen, rendezvénysátorban lesznek megtartva:
- Tábori konyha, 15:00 óra: az eddigiekhez mérten a megemlékezők, túrázók hivatalosak egy tál gulyás elfogyasztására, a túrán résztvevők kedvezményes jegyet válthatnak az esti koncertekre!
- A Kurszán-Kende Lovasegyesület harci és lovasíjász-bemutatója - 16:00 óra
- Előadás: Kiss Balázs: A világháború elfeledett írója, vitéz Somogyváry Gyula - 17:00 óra
- Filmvetítés: Azelőtt magyarok voltunk (Burgenland 80 esztendeje) - 18:00 óra
- Borkóstoló soproni borokkal, a Vadkanok nemzeti dalárda előadása, néptáncbemutató - 19:00 óra
- Kiállítás a Rongyos Gárdáról egész nap
- Kézműves- és gyereksarok, íjászat, népi játékok, állatsimogatás, lovagoltatás, arcfestés, csillámtetoválás, kosárfonás egész nap
A rendezvény 20 óráig ingyenesen látogatható.
Koncertek:
20:30 RPG
23:00 Romantikus Erőszak
A helyszínen sátorozási lehetőség lesz, illetve a faluban, a rendezvény közvetlen szomszédságában is van lehetőség megszállni (3000 Ft/fő)
Alpokalja Fogadó: mobil: 0630-227-4552, Cím: Harka, Sport u. 22.
A rendezvényről egyéb információt kérhetnek 0670-5540-293 számon, a rongyosgardaemleknap@gmail.com drótpostacímen.
“Isten velünk, ki ellenünk, ha kell egy szálig elveszünk, a zászlót mégsem hagyjuk el!
Turulmadár, ne szállj tova, nem szállhat el, el nem soha e földön élni, halni kell.
Ha magyar vagy, nem hagyod magad, és az ellen mind a porba hull.
Ez a szent föld a miénk marad, nem lehet más földünkön az úr.
Mert nem magyar vér, aki gyáva, és aki gyáva nincs hazája, míg a földön ellenség akad, ha magyar vagy, nem hagyod magad!”

(Rongyos Gárda Induló 1919, Polgár István)