Jeruzsálemben tegnap elkezdődött az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumának IV. Nemzetközi Konferenciája. Magyarországot az "antiszemitizmus-szakértőkön" kívül Rétvári Bence államtitkár képviseli, aki a Jobbikot kárhoztatta, és zsidó segítséget kért a Kuruc.info elhallgattatásához. "Az ellenséges Magyarország" képviselőjének meghívása ellen tiltakozott Efrájim Zuroff, a Wiesenthal Központ" vezetője. Nagy Györgynek, az "elsőként elítélt holokauszt-tagadónak" ügye is napirendi pont a konferencián.
Zoom
Gidon Behár, a konferencia elnöke a megnyitón
A nyugat-jeruzsálemi Ramada Szállodában tegnap kora este megnyílt az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Globális Fórumának IV. Nemzetközi Konferenciája, amelyre ötven országból több mint ötszáz meghívott érkezett. Hazánkat Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára képviseli. Az Izrael külpolitikájának megtámogatására is összeült konferenciát Naftali Bennett izraeli diaszpóra- és Jeruzsálem-ügyi miniszter, illetve Zeév Elkin megbízott külügyminiszter nyitotta meg. Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit.
Zoom
Naftali Bennett miniszter
Efrájim Zuroff zsidó telepes, a Jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője korábban az Izraeli Külügyminisztériumnak címzett levelében erélyesen tiltakozott Rétvári Bence meghívása ellen, s kifejezte értetlenségét, amiért a magyar politikus a konferencia vezérszónoka lehet. Zuroff a külügyminisztériumnak írt tiltakozásában hazánkat olyan "ellenséges országnak" nevezte, ahol "nyugodtan tevékenykedhet a Jobbik nevű szélsőségesen antiszemita párt". A Má'árív című héber napilap szerint Zuroffnak az Izraeli Külügyminisztérium válaszként ezt írta: "Világos, hogy erre a konferenciára azon országok képviselőit kell meghívni, ahol gondot okoz az antiszemitizmus. Miniszteri szintű képviselőket hívunk meg azért, hogy megtudakoljuk tőlük, miképpen birkóznak meg kormányaik az antiszemita jelenségekkel a törvénykezés és a politikai élet terén. Meghívásuk valójában az országaikban élő lakosságnak szánt üzenet", közölte Zuroffal az Izraeli Külügyminisztérium.
Rétvári Bence a konferencia nyitónapján mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmus nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon létezik. Az antiszemitizmus megosztja a társadalmat, s ellene minden lehetséges eszközzel küzdeni kell, törvénykezéssel és oktatással egyaránt. Az államtitkár ezután elmondta, hogy Magyarországon a Jobbik párt egyes politikusai tanúsítanak antiszemita magatartást, így például az egyik képviselő a zsidó származású állampolgárok listázására tett javaslatot, amit aztán a politikai élet jobb- és baloldalán egyaránt erélyesen elítéltek. Rétvári ezután hosszan sorolta a jelenlegi és a korábbi Orbán-kormánynak a zsidóságért, illetve az antiszemitizmus megfékezéséért hozott intézkedéseit.

Rétvári Bence beszéde
Az államtitkár elmondta: a kormány elrendelte, hogy a holokauszt történetét oktassák az általános- és a középiskolákban, mert az antiszemitizmus elleni küzdelem legfontosabb eszköze a holokauszt-megemlékezések megtartása és a holokauszt oktatása. Még az első Orbán-kormány idején döntöttek Magyarországon a holokausztnap megtartásáról és a Páva utcai holokausztmúzeum létesítéséről, nemrégiben pedig törvényt alkottak a holokauszt-tagadás és a náci jelképek használata ellen, miközben a kormány megemelte a holokauszt-túlélők járulékának összegét, számolt be Rétvári a konferencia résztvevőinek, majd elmondta, hogy a 2012-es esztendőt Raoul Wallenberg-évvé nyilvánították, a 2014-est pedig a magyarországi zsidó holokauszt éve lesz.
Zoom
Zeév Elkin külügyminiszter és Rétvári Bence
Az államtitkár végül a résztvevők segítségét kérte a Magyarország határain kívüli szerverről üzemeltetett, antiszemita Kuruc.info elhallgattatásához - az alábbi megtekinthető beszédében ez 7:36-tól hallható:
Ma kezdődött a konferencia első munkanapja, amikor tíz szakosított munkacsoport foglalkozik a világméretű, egyre fokozódó antiszemitizmus elleni küzdelem módozataival. A 7. számú, úgynevezett "jogi, törvényhozási és végrehajtási munkacsoport" keretén belül a szakosodott küldöttek megvitatják a Nagy György ellen hozott magyarországi jogerős bírósági ítéletet. A konferencia küldöttei számára a rendezők precedensértékűnek nevezik az első magyarországi "holokauszt-tagadó" ellen hozott bírósági ítéletet, s a mai ülésen megvitatták azt is, hogy mennyire lehet eredményes az ilyen jellegű jogi föllépés. Mint ismert, a budapesti Nagy Györgyöt két és fél év fölfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, illetve az auschwitzi vagy a jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpontban teendő látogatásra, az ott látottak írásos kiértékelésére, földolgozására kötelezték.
Júszef el-Kudszi - Kuruc.info