Szeptember 30-án, hétfőn tartotta alakuló ülését a Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ nemzetközi tanácsadó testülete, amelyet Schmidt Mária a kormány felkérésére hívott össze, ugyanis az 5 milliárdos holoberuházáshoz ez is dukál. A díszes társaság tagjai - közleményük szerint - a "szakmai és a tudományos elit legfontosabb és legismertebb képviselőiből" tevődik össze.
Zoom
A kétharmad felkérésére összehívott kompánia
A hivatalos program keretében szeptember 30-án, hétfőn Fürjes Balázs, a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos kíséretében a testület tagjai megtekintették az adófizetők 5 milliárd forintjából felépítendő "Sorsok Háza" leendő helyszínéül szolgáló józsefvárosi pályaudvart. A kormánybiztos a bejáráson elmondta: 17 ezer négyzetméteren zajlik majd az építkezés, egyebek mellett parkot, parkolókat is hoznak létre. A régi állomásépület "mementóként" szolgál majd, a kiállítási komplexum pedig a föld alatt lesz, míg az épület előtt "installációs tornyokat" állítanak fel. Az előzetes tervek szerint az év vége felé kezdhetik el a luxusépítkezést.
Zoom
Szemle a luxusberuházás helyszínén
A testület a nap folyamán megtartotta alakuló ülését, melynek feladata, hogy a néhai Józsefvárosi pályaudvar emblematikus helyszínén nemzetközileg is jelentős és "pozitív visszhangot kiváltó" emlékhely szülessen. A résztvevők kijelentették: minden szellemi és erkölcsi segítséget megadnak az új intézmény létrehozásához.
A díszes társaság tagjai:
Anne Applebaum, Pulitzer-díjas újságíró
Annette Lantos, a Tom Lantos Alapítvány elnöke, Tom Lantos özvegye
Chava Baruch, a Yad Vashem Intézet oktatási vezetője, a magyar részleg vezetője
Gabriel Gorodetsky, az Oxfordi Egyetem történésze
Haraszti György történész, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Történeti Tanszékének vezetője, a Történeti Intézet munkatársa
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke
Joshua Muravchik külpolitikai szakértő, a John Hopkins Egyetem oktatója
Michael Wolffsohn, a müncheni Universität der Bundeswehr, a német hadsereg egyetemének professzora
Rabbi Andrew Baker, az International Jewish Affairs - American Jewish Committee igazgatója
Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója
Szász János Balázs Béla-díjas filmrendező
Yehudit Shendar, a Yad Vashem Museum vezető kurátora
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: