Brüsszeli óriásplakátokon egy semmittevő cigányhorda hirdeti a belga Rádiózenekar Bartók és Ligeti műveit megszólaltató hangversenyét. A plakáttal egyben Magyarországot "népszerűsítik" bizonyos antimagyarok. A helyi Magyar Kulturális Intézet tiltakozott a kétes országimázs ellen. Azt kell mondjuk: meglepő. Persze következménye nem lesz.
A brüsszeli Vlaams Rádiózenekar szombaton Bartók és Ligeti műveiből ad koncertet Európa jelenlegi fővárosában, ezzel azonban egyben Magyarországot is népszerűsíteni kívánják. Legalábbis ez a hivatalos, valójában nagyon is álságos szöveg.
A hangverseny plakátja valójában botrányos: a képen nem a zeneszerzők, egy magyarországi tájkép vagy hazánk valamely nevezetessége látható (ahogy lenne az BÁRMELY más ország esetében), hanem egy - láthatóan nem magyarországi - városi parkban üldögélő cigánybanda vigyorog a kamerába, amíg gyűlik a segíly valamely ország adófizetőinek a pénzéből nekik. Az óriásplakátokon is megjelenő fotóra azt is ráírták nagybetűkkel az arcátlanok, hogy Hungary. Lehet, hogy ez a jövő pár évtized múlva, de az teljesen más kérdés. Mint ahogy az is, hagyjuk-e, hogy oda jussunk.


A brüsszeli Magyar Kulturális Intézet tud a koncertről és a plakátról. Mint Reményi Krisztina művészeti titkár elmondta, a rádiózenekar megbízott egy "független" (és valószínűleg fitymátlan) fotóst, hogy készítse el a hangverseny népszerűsítő kiadványait. A fényképésznek pedig ez jutott eszébe Magyarországról - mondja a jóhiszemű vagy cinkos Kriszta a nyilvánvalóan lejárató céllal készült provokatív fotóról.  A Vlaams Rádiózenekar sajtósa az intézet kérdésére azt mondta: ők csak azt látták, hogy a képen mindenki mosolyog. Értelmes emberek lehetnek ők is.
Petőcz András, az intézet igazgatója levélben tiltakozott a zenekarnál a plakátokon és szórólapokon is megjelenő kép miatt, valamint a nagykövet figyelmét is felhívta az esetre.
Mást azonban nem tudunk tenni, nem kaparhatjuk le a plakátokat - mondta Reményi Krisztina. Petőcz egyébként szombaton részt vesz a koncerten. Feltehetően különösebb tiltakozás nélkül.
(Kuruc.info - FN)
Frissítés: Olvasói reakciókért lásd EZT a cikket.