A János vitéz a tündérkurvák országában után Alföldi Roberta most a Szentivánéji álom „lemeztelenített” verziójával állt elő.
Bizonyára nem áll ellentétben „a színház művészeti törekvéseinek fókuszába állított kortárs-klasszikus újraértelmezésének kísérletével” Alföldi Róbert legújabb, a Nemzeti nagyközönsége elé szánt darabja, A park sem.
A művészi kifejezés szabadsága alkotmányos alapjog, amelyet nem lehet – mondjuk – minisztériumi utasításokkal korlátozni – írta a Nemzeti Színház felügyeletét ellátó Oktatási és Kulturális Minisztérium a Hetek megkeresésére a korábbi kifogásolható darabok kapcsán.
Mint írják: „Bár még nem telt el egy teljes évad az új direktor kinevezése óta, a Nemzeti Színház látogatottsága 2008 negyedik negyedévében 95% volt, amely – összevetve a 2007-es adatokkal – javuló tendenciát mutat. Egyben jelzi a színház népszerűségét is.” Bizonyára ezzel magyarázható az újabb, a dolgokat „meztelen valóságában” ábrázoló előadás.
A klasszikus művet „újraértelmező” darabban olyan nevek is játszanak, mint Stohl András és Schell Judit.
– Nem volt könnyű munka, de nagyon jó volt, mert teljesen ismeretlen terepen mozogtunk, elindultunk különböző irányokba, keresgéltünk közösen” – hangsúlyozta a lapnak Alföldi az előadás fotóspróbáján. Hozzátette: nagyon jó látni, hogy a színészek mérhetetlen fölszabadultsággal vetik bele magukat ebbe a furcsa, kendőzetlen világba.
Hogy mire számíthat a gyanútlan látogató, ahhoz adhat némi adalékot Monár Gál Péter kritikája, amely a szintén az Alföldi igazgatta Nemzeti műsorán futó, A jég című darab kapcsán született: "Az utolsó vacsorára utaló 13 színész játssza fegyelmezetten a cselekvéssorokat. A cselekmény során kettő kivételével mindnyájan ruhátlanul kínoztatnak meg. Közösülnek…”
A szerző itt részletes felsorolásba kezd a színpadon zajló eseményekről, ennek csak az összegzését idézzük: „A pornográf részletek jelentősek szemforgató és álszent társadalmi közegben. (Mindazonáltal nem hozna örömöt színházi elszaporodásuk. A jéggel megtört a jég. Tessék a továbbiakban nyugodtan fenntartani a felsőruházatot!)”.
Az Index értesülése szerint Alföldi Róbert 7 színészt bocsát el idén, miután tavaly már 18-an voltak kénytelenek elhagyni a társulatot.
A távozó színészek: Benedek Miklós, Csoma Judit, Gazsó György, Mertz Tibor, Spindler Béla, Szalay Mariann és Varga Mária.
Mertz Tibor a Klubrádióban elmondta, nem volt indok a színészek elbocsátására, még anyagi sem. Alföldi egy társulati ülésen januárban ugyan azt állította, a minisztérium elvont tőlük 85 millió forintot és felkérte a társulatot, hogy ne kelljen senkit elbocsátani, mindenki mondjon le fizetésének 10 százalékáról. Ezt a társulat kivétel nélkül megtette. A minisztérium mégis odaadta akkor az emlegetett összeget…
(ATV nyomán)