Eckstein: csupán véletlen,
hogy hazudik, magyarellenesés zsidó
Bírálatok érik Borboly Csabát, a Hargita megyei tanács elnökét, amiért az általa vezetett önkormányzat közpénzből finanszírozza az Erdélyi Magyar Ifjak táborát, amelynek díszvendége Vona Gábor, a Jobbik elnöke - derül ki az Új Magyar Szó című romániai (és nem erdélyi, ugyanis Bukarestben szerkesztik - a szerk.) magyar (pontosabban RMDSZ-es) napilap szerdai számából.
Az EMI ötödik éve rendezi meg a gyergyószentmiklósi tábort, amelynek célja "az egészséges nemzeti öntudattal rendelkező, a magyar történelem, kultúra és közéleti események iránt érdeklődő Kárpát-medencei ifjúság összefogása".
A Közpénzek a szélsőjobbnak című írás szerint az augusztus elején sorra kerülő tábor visszatérő vendégei "a magyarországi jobboldal és szélsőjobboldal ismert politikusai". Az idei díszvendég Vona Gábor, a tervek szerint szót kap Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője is.
Hargita megye önkormányzata a rendezvénysorozat létrejöttéhez 5000 lejjel (320 ezer forint) járul hozzá. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Borboly Csaba a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett önkormányzat nem működhet ideológiai szűrőként. Borboly szerint az 1989 előtti időkhöz térne vissza, ha mégis ideológiai alapon döntene az önkormányzat arról, hogy milyen rendezvényt támogat, és milyent nem finanszíroz.
"Az ilyesmit büntetni kell, nem pénzelni" - fogalmazott a lapnak a tábor kapcsán Aurel Vainer romániai zsidó kisebbségi képviselő, aki szintén ellenzi, hogy közpénzt fordítanak ilyen rendezvényre.
Eckstein-Kovács Pétert, Traian Basescu román államfő kisebbségügyi tanácsosát is "felháborítja a rendezvény támogatása". RMDSZ-politikusként Eckstein úgy véli, hogy Borbolynak nincs felhatalmazása a szövetségtől, hogy ilyen típusú politikai propagandát támogasson. A román államfő tanácsadója szerint a Jobbik és a Magyar Gárda diskurzusa - amely szerinte érezhetően jelen van a térségben - nem segíti a székelyföldi megyében jelentkező konfliktusok megoldását, hanem ellenkezőleg, elmélyíti azokat - olvasható az ÚMSZ-ben.
A cikk egyik szerzője egyébként az egyik legharciasabb erdélyi cionista zsidó, Salamon Márton László, aki nem is nagyon rejti véka alá magyargyűlöletét, a másik pedig egy Parászka Boróka nevű frusztrált nőszemély, aki A Hét című, az SZDSZ által pénzel lapocskát főszerkesztette, míg érdektelenség miatt ki nem került a nyomtatott lapok családjából. Most amolyan blogként működik, Boróka pedig jobb híján az RMDSZ lapjában közölget, például ilyen írásokat. (Az esetről kicsit tényszerűbben, például a kiváltó ok megjelölésével itt vagy itt olvashatnak.)
(MTI - Barikád)
Kapcsolódó: