Szávay István az iránt érdeklődött a nemzeti erőforrás miniszterénél, vajon mikor jön el az ideje liberális kultúrterror felszámolásának. A jobbikos képviselő azzal kezdte felszólalását: nagyon szívesen foglalkozna más témával is, de egyrészt múlt héten sem Pörzse Sándor képviselőtársam, sem ő nem kapott érdemi választ kérdésére, másrészt Alföldi úr az elmúlt időszakban is tevékenyen hozzájárul ahhoz, hogy ne maradjanak muníció nélkül.
 
 
Nemrégen mutatták be a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert rendezésében a Magyar Ünnep c. „drámát, amely a politikus szerint arról szól, hogy „rúgjunk bele még egyszer a magyarságba”, hiszen forradalom ide vagy oda, ezt továbbra is büntetlenül meg lehet tenni, bármiféle következmények nélkül meg lehet alázni a magyar embereket nemzeti érzésükben, önbecsülésükben.
Szávay szerint a darab arra is alkalmas, hogy a holokausztozáson keresztül tovább lehessen erősíteni a „bűnös nemzet” toposzát. Meddig kell még tűrnünk a liberális kultúrterrort? Meddig kell még elviselnünk az SZDSZ utóvédjeinek ámokfutását? Hogy most éppen azt kell látnunk, hogy Erdély visszatérését Nagy-Magyarországra maszturbáló honvéd bakákon keresztül lehet megjeleníteni a Nemzet Színházában? – sorolta a kérdéseket a politikus.
A képviselő leszögezte: ameddig nem kapnak érdemi választ, a jobbikosok minden héten fel fognak állni a Parlamentben, hogy megkérdezzék: mikor hajlandó a 2/3-os felhatalmazással megválasztott Fidesz-KDNP kormány elmozdítani Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről? A politikus kötelességének érzi, hogy a témát addig napirenden tartsa, amíg változás nem történik, vagy legalább színt nem vallanak a kormánypárti képviselők: hozzájárulnak-e az Alföldi által fémjelzett nemzetellenes értékpusztító tobzódáshoz? Már csak azért is – tette hozzá Szávay – mert nincsenek illúziói afelől, hogy a Hír tv, vagy a Demokrata számon fogja-e kérni e témában a kormányzatot.
A képviselő rámutatott. az elmúlt fél évben a kormány mindenkit leváltott már, akit lehetett, miközben Szent-Iványi István példája bizonyítja, hogy az elmúlt 8 évet kiszolgáló SZDSZ-es pártfunkcionáriusokat meghagyják hivatalukban sőt, Atkári János óta tudjuk, hogy pozícióba is segítik őket. Halász államtitkár úr azt mondta, többször megismételve, hogy „mindennek eljön az ideje”. Mi, nemzeti radikálisok nem tudjuk beérni ennyivel – szögezte le a politikus.
Ceterum censeo kérdezem a Tisztelt Miniszter urat:
1. Mikor jön el az ideje a liberális kultúrterror felszámolásának? Meddig kell még tűrnie a magyarságnak ezt a fajta nemzetgyalázást?
2. Szándékában áll-e Miniszter úrnak leváltani Alföldi Róbertet? Igen vagy nem?
3. Ha igen, akkor mikor, pontosan mikor hajlandóak erre rászánni magukat? – zárta szavait Szávay István.
Válaszában Halász János kiselőadást tartott a stabilitás fontosságáról, majd merész hajtűkanyarral ráfordult a Biszku-ügyre, amelyben az államtitkár szerint a Jobbik olyan javaslatot tett, amely a „kívánttal ellentétes hatást” érhet el. Kifejtette: egyetért azzal, hogy a Nemzetiben bemutatott darabok sok esetben nem méltóak az intézményhez. Bízzanak bennünk, mindennek eljön az ideje – ismételte meg sokadszor Halász.
Szávay István nem fogadta el az államtitkári választ. Mint mondta: ez nem bizalom kérdése, egyszerűen ki kell rúgni Alföldi Róbertet, de erre sajnos ezúttal is csak homályos ígéretet hallottunk.
Halász János „lényegretörő” válasza a kormánypártok körében sem aratott osztatlan sikert. Az államtitkári replikával kapcsolatban két fideszes képviselő tartózkodott, két KDNP-s politikus – köztük Pálffy István is - pedig kifejezetten elutasította párttársuk válaszát. 
A szavazás részleteit ITT tekintheti meg.
(Barikád nyomán)