A Red Help a kommunizmus témakörével, kommunista személyekkel foglalkozó oldalon használt vörös csillag a rendőrség után, az ügyészség szerint is rendben van.

A fel nem fedezhető ideológia
Büntetőfeljelentést tett a napokban Zentai Plajner Zsolt, a Jobbik esztergomi képviselője a rendőrségen, mivel a Red Help internetes oldal bejelentkező iniciáléján egyértelműen tiltott önkényuralmi jelképet lehet felfedezni. A feljelentést felvevő előadó írott formában is kijelenti, a hivatalos irathoz csatolt mellékletet, azaz az oldal nyomtatott címlapképét, az internetről ő nyomtatta ki. A feljelentésben az előadó leszögezi, hogy ezen látható az ötágú vörös csillag.
A Szentendrei Rendőrkapitányság meg is indította a nyomozást ismeretlen tettes ellen, majd rövidesen bűncselekmény hiányában megszüntette. Az indoklásban azt emelték ki, hogy a feljelentésben szereplő Red Helpen látható ikon nem hasonlít sem formájában, sem pedig színében az ideológiát magában hordozó jelképre. Hozzátették, hogy a bűncselekmény megvalósulásához szükséges, hogy a jelképpel együtt az általa képviselt ideológia is megjelenjen és fellelhető legyen. A rendőrség emellett kijelentette, hogy a szóban forgó internetes portálon semmilyen az ötágú csillag által képviselt az emberek tudatában meglévő ideológia nem szerepel, ezért nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése.
Ehhez annyit fűznénk hozzá, hogy a weboldal nyitólapján a videók között Kádár János integetett a május elsejei felvonulóknak. Emellett a cikkek jó része a kommunizmus témakörével, kommunista személyekkel foglalkozik. Ennyit az ideológia hiányáról. Az ötágú csillagot pedig elég könnyű felfedezni.
Zentai Plajner Zsolt ezt követően a Pestvidéki Nyomozó Ügyészséghez fordult az ügyben, és panaszt tett bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés, kötelességmulasztás címén. Az ügyészség határozata már annyiban is furcsa, hogy elutasította a Jobbik önkormányzati képviselőjének feljelentését. Ez azért érdekes, mert Zentai Plajner Zsolt nem feljelentést, hanem panaszt tett. A Jobbik politikusa elmondta, az ügyben a Pest Megyei Főügyészséghez fordul.
Az ominózus oldalon egyébként meglehetősen egyszerűen fel lehet fedezni a vörös csillagot. Érdekes kísérlet lenne, ha ugyanezt valaki, színben eltérő horogkereszttel vagy a nyilaskereszttel játszaná el. Valószínűsíthetően azonnal észrevenné mindenki a jelkép által képviselt ideológiát és a rendőrség sem tenne olyan kijelentést, hogy az oldalon, a horogkereszt által képviselt az emberek tudatában meglévő ideológia nem szerepel, ezért nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. Ugyanis ezt a szakvéleményt kizárólag a vörös csillag esetében alkalmazzák, különbséget téve, kettős mércét alkalmazva a múlt ideológiái között.
(Barikád nyomán)