Ismét vörös festékkel öntötték le Tormay Cécile írónő józsefvárosi emléktábláját; a még szerdán történt rongálás miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese vasárnap az MTI-vel.
Sagyibó Melinda ismertetése szerint a rongálásról szerdán érkezett állampolgári bejelentés a BRFK-ra. A VIII. kerületi, Kőfaragó utcai épület homlokzatán található emlékművet egy ember alatti lény vörös festékkel öntötte le. Az okozott anyagi kár megállapítása folyamatban van.
Az ügyben a BRFK VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított nyomozást.
Május 20-án ugyancsak vörös festékkel öntötték le az írónő emléktábláját, a rendőrség akkor is eljárást indított ismeretlen tettes ellen.
A Nemzeti Értékvédő Egyesület vasárnapi közleménye szerint erős a gyanú, hogy az írónő emléktáblájának meggyalázása mögött szélsőbalos terroristák állnak.
Tormay Cécile (1875-1937) 1930-ban kulturális tevékenysége elismeréseként Corvin-koszorút kapott, 1935-ben a Népszövetség Szellemi Együttműködés Nemzetközi Bizottságába egyhangúlag választották a Marie Curie halálával megüresedett helyre. 1937-ben Nobel-díjra jelölték. Könyveit több nyelvre lefordították. Műveit 1945 után a vörösök indexre tették, csak a kilencvenes években ismerhette meg ismét az olvasóközönség.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: