Az erdélyi románságnak az ország címerében való megjelenítését kezdeményezi Gheorghe Feneser Fehér megyei prefektus.
Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a kormány területi képviselője augusztus 19-én beadványban fordult Victor Ponta miniszterelnökhöz és Liviu Dragnea kormányfőhelyetteshez, amelyben felhívja a figyelmet, hogy a régióban élő románok semmiféle heraldikai elem révén nem jelennek meg a címerben. Gheorghe Feneser felsorolja, hogy az országjelképen látható Erdély-címerben megjelennek a székelyek, a magyarok és a szászok jelképei, az ott élő románokat azonban egyetlen elem sem jeleníti meg.
„Az elmúlt időszakban számos kulturális-hazafias szervezet fordult hozzám beadványban, felháborodásuknak adva hangot az erdélyi románok ábrázolása hiánya miatt. Teljes mértékben osztozom felháborodásukban, és felkérem önöket, mihamarabb javítsák ki ezt a sajnálatos és súlyos hibát" – kéri a kormány vezetőit a Fehér megyei prefektus, aki szerint címermódosító törvénytervezettel lehetne „kiköszörülni a csorbát".
Romániának a parlament által 1992-ben elfogadott címere egy kék színű pajzs közepén egy sast ábrázol, csőrében egy kereszttel, karmaiban pedig karddal és jogarral. A sas mellén egy öt részre osztott pajzs van, amelyen a mai román állam "történelmi alkotóelemeinek" címerei láthatók: Havasalföld, Moldva, a Bánság és Erdély jelképei mellett, az alsó kettő közötti ötödik mezőben lévő két delfin a Fekete-tenger partvidékét, Dobrudzsát jelzi.

Különben az első világháború utáni új címert – a mai alapját – Ferdinánd román király személyes megbízására köpeczi Sebestyén József magyar heraldikus tervezte 1921-ben. Erdély címere a három kiváltságos erdélyi nemzet: a magyar, a székely és a szász jelképeit egyesíti, és szakértők szerint valószínűleg Báthory Zsigmond uralkodása alatt, 1590-ben alakult ki. A magyar nemzetet a fekete turulmadár, a székelyeket a nap és a hold, míg a szász székeket (Kőhalom, Medgyes, Nagysink, Sebes, Szeben, Szászváros, Szerdahely) a hét vörös bástya jelezi, a régió románsága pedig valóban nem jelenik meg benne. E címerelemeket Erdély önálló államisága idején az egyes fejedelmek saját családi címereikkel ötvözve használták.
(Krónika nyomán)