Fejenként 400–400 lejes (kb. 27 ezer Ft) bírságot rótt ki szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium igazgatójára, illetve egyik tanárára a március 15-i hajpántügy miatt.

A Hotnews hírportál tájékoztatása szerint a testület (melynek elnöke a "magyar" Asztalos Csaba, s mely ugyancsak ma úgy döntött, "nem diszkriminatív", hogy román gyakorlati oktatásra kényszerítik a magyar diákokat) úgy határozott, hogy a két pedagógus "hátrányos megkülönböztetésben részesítette" a tanintézet diákját, Sabina Elenát, amikor a magyar nemzeti ünnepen eltávolíttatta fejéről a piros-sárga-kék hajpántot. A diszkriminációellenes tanács szerint a kislány osztályfőnöke tettével "vétett a diák emberi méltósága ellen", míg a tanintézet volt igazgatójának a kislánnyal szemben tanúsított "jogtalan viselkedése" miatt kell bírságot fizetnie. A pedagógusokat a kilencedikes diáklány panaszolta be a testületnél, amelynek tagjai egyhangúlag döntöttek az ügyben.
Mint ismeretes, a kovásznai iskolában feszültséget keltett, hogy a diáklány a magyar nemzeti ünnepen trikolóros fejpánttal jelent meg az iskolában, miközben magyar társai az ünnepségekre készültek. Osztályfőnöke levétette fejéről a hajpántot. Az esetről az országos román sajtó is beszámolt, áldozatként mutatva be a botrányt kirobbantó diákot. Sabinát a közösségi portálokon ezrek biztosították szolidaritásukról, több városban pedig szimpátiatüntetéseket is szerveztek. Az eset nyomán az iskola vezetőségét is leváltották, úgy vélve, nem kezelte megfelelően a helyzetet.
(Krónika nyomán)
Frissítés: azon hozzászólók figyelmébe, akik szerint nem kellett volna fellépni a magyargyűlölő diáklány ellen: javasoljuk, olvassanak egy kicsit utána a szabadságharc erdélyi eseményeinek, annak, hogyan álltak az elnyomók oldalára az oláhok, jelentősen megnehezítve helyzetünket, hogyan mészárolták le fegyvertelen magyarok ezreit stb. Akkor talán megértik, mit jelent az erdélyi magyarságnak a román zászló március 15-én.
Akik ilyenkor a provokátor "véleménynyilvánítási szabadságát" emlegetik, gondoljanak arra, vajon ugyanígy vélekednének-e egy vörös csillagos felvonulásról október 23-án vagy nagy-romániás, Trianont éltető zászlókról egy június 4-i megemlékezésen - a szerk.