Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:06 Orosz külügy: Csehország lerombolja a kapcsolatokat07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Nyelvi őrjáratok" során ellenőrizné egy rác politikus, hogy a délvidéki magyarok beszélnek-e szerbül

A nemzetek közötti feszültség gerjesztésére alkalmas javaslattal és kijelentésekkel állt elő a Szerbiai Demokrata Párt vajdasági tartományi szervezetének elnöke, Milenko Jovanov. A politikus bejelentette, hogy „nyelvőrséget” indítanak annak érdekében, hogy felmérjék, mennyire beszélik Vajdaságban a szerb nyelvet, elsősorban a magyarok Észak-Bácskában. Jovanov szerint ugyanis egész települések akadnak, melyekben nem beszélik az állam nyelvét.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) felháborítónak és aggasztónak tartja a DSS képviselőjének kezdeményezését, mely állítólag a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ún. nyelvrendőrségi akciójára szánt válaszlépés lenne. Illene azonban tudnia a politikusnak és pártjának is a kettő közötti különbséget, hiszen a magyar „nyelvrendőrség” a szerbiai törvényekben lefektetett állami vállalásokat hivatott leellenőrizni a gyakorlatban is, addig ők olyan adófizető szerbiai magyar állampolgárokat üldöznének, akik számára sehol sincs előírva, hogy milyen nyelven lennének kötelesek beszélni, akár egész életük során.
Az MRM is azon a véleményen van, mely szerint Szerbiában a szerb nyelv tanintézményekben történő oktatási programja túlságosan elavult, régimódi és alkalmatlan arra, hogy azon keresztül a magyar fiatalok elsajátítsák a nyelvet. Éppen az oktatási minisztérium az, amely az utóbbi négy évben folyamatosan elutasította az új nyelvoktatási tantervre tett délvidéki magyar javaslatokat. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy éppen a mindenkori szerb kormányok érdeke diktálja azt, hogy a magyarok minél kevésbé beszéljék az állam nyelvét, ezáltal pedig hátrány érje őket a továbbtanulás során és a munkaerő-piaci elhelyezkedésnél is.
Egyes felelőtlen szerb politikai tényezők ismét a valós problémákról kísérlik meg elterelni a figyelmet, és némi gyülőletbeszéddel és uszítással igyekeznek teret nyerni a szavazótábor soviniszta érzületű rétegei között. Az MRM arra kéri a polgárokat, hogy ne üljenek fel ennek a fajta szemfényvesztésnek - írja közleményében László Bálint MRM-elnök.

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready