2021. szeptember 18., szombat, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
13:20 "Pál-fordulás": mocskos kajmánok és tetűhintás lámpaernyők a Jobbik-LMP-DK jelöltje mögött12:44 Bevonták a legnagyobb biztosító működési engedélyét Romániában12:09 Egy fokkal hasznosabbra cserélték a nőügyi minisztériumot Afganisztánban11:39 A választások után néhány napig korlátozná az államfő kegyelmi jogköreit a nagy elszámoltató Gyurcsány-párt10:49 Már a pénteki teszt során összeomlott a moslék informatikai rendszere10:03 Öten megsérültek egy balesetben Dunaharasztinál09:37 Nem tetszett az elvtársaknak Tajvan katonai költségvetésének növelése09:16 Biden zsidaja is a trumpi "sikeregyezmény" mellett agitál08:40 Példa nélküli diplomáciai válság: Franciaország visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét08:12 Már megint az izlandi lékhorgászok váltottak szót Tiszaújvárosban - egy "ellenérdekű" egyed elesett07:57 Kisebb földrengés volt Répcelak közelében07:44 Tévéostrom: 15 éve próbáltunk rendszert váltani07:30 Akár 120 ezer éves is lehet a ruhakészítés története06:54 Árverésre kerül az amerikai alkotmány első hivatalos változatának utolsó magánkézben lévő példánya23:53 Szerelmi bánat Borsodban: magát vagdosó cigányhoz siettek ki a rendőrök
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Nyelvi őrjáratok" során ellenőrizné egy rác politikus, hogy a délvidéki magyarok beszélnek-e szerbül

A nemzetek közötti feszültség gerjesztésére alkalmas javaslattal és kijelentésekkel állt elő a Szerbiai Demokrata Párt vajdasági tartományi szervezetének elnöke, Milenko Jovanov. A politikus bejelentette, hogy „nyelvőrséget” indítanak annak érdekében, hogy felmérjék, mennyire beszélik Vajdaságban a szerb nyelvet, elsősorban a magyarok Észak-Bácskában. Jovanov szerint ugyanis egész települések akadnak, melyekben nem beszélik az állam nyelvét.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) felháborítónak és aggasztónak tartja a DSS képviselőjének kezdeményezését, mely állítólag a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ún. nyelvrendőrségi akciójára szánt válaszlépés lenne. Illene azonban tudnia a politikusnak és pártjának is a kettő közötti különbséget, hiszen a magyar „nyelvrendőrség” a szerbiai törvényekben lefektetett állami vállalásokat hivatott leellenőrizni a gyakorlatban is, addig ők olyan adófizető szerbiai magyar állampolgárokat üldöznének, akik számára sehol sincs előírva, hogy milyen nyelven lennének kötelesek beszélni, akár egész életük során.
Az MRM is azon a véleményen van, mely szerint Szerbiában a szerb nyelv tanintézményekben történő oktatási programja túlságosan elavult, régimódi és alkalmatlan arra, hogy azon keresztül a magyar fiatalok elsajátítsák a nyelvet. Éppen az oktatási minisztérium az, amely az utóbbi négy évben folyamatosan elutasította az új nyelvoktatási tantervre tett délvidéki magyar javaslatokat. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy éppen a mindenkori szerb kormányok érdeke diktálja azt, hogy a magyarok minél kevésbé beszéljék az állam nyelvét, ezáltal pedig hátrány érje őket a továbbtanulás során és a munkaerő-piaci elhelyezkedésnél is.
Egyes felelőtlen szerb politikai tényezők ismét a valós problémákról kísérlik meg elterelni a figyelmet, és némi gyülőletbeszéddel és uszítással igyekeznek teret nyerni a szavazótábor soviniszta érzületű rétegei között. Az MRM arra kéri a polgárokat, hogy ne üljenek fel ennek a fajta szemfényvesztésnek - írja közleményében László Bálint MRM-elnök.

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready