2020. október 31., szombat, Farkas napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Korlátlan magzatgyilkolászásért tüntetnek tízezrek Varsóban22:11 Különleges öngyilkossággal próbálkozott egy tanár Brüsszel terroristakeltetőjében22:02 Továbbra sem könnyű a felvidéki sovinisztáknak: még mindig magyar (eredetű) a tíz leggyakoribb családnév21:53 Lukasenka a hatósági fellépés fokozásával fenyegetőzött21:37 Nyugodtan taposhatja a megszállók bocskora az úzvölgyi temetőt, hiszen ortodoxok21:10 Gréta még próbálkozik, de nagyon visszaesett a slágerlistán21:06 Moszkvában novemberben megkezdődhet a tömeges oltás20:43 Belgium is tovább szigorított20:12 Meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban19:57 Elítéltek egy brazil drogfutár nőt Budapesten19:34 Igazán rendes volt ez az egyiptomi: mészárlás helyett ő csak a rómaiak autóit vette kezelésbe19:05 Brahim Ausszaui nem buta ember18:50 Eközben Romániában18:37 Hazaengedték a kórházból a csepeli polgármestert18:25 Tárgyalások kezdődtek az örmények és az azeriek között
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus ::

"Nyelvi őrjáratok" során ellenőrizné egy rác politikus, hogy a délvidéki magyarok beszélnek-e szerbül

Reklám

A nemzetek közötti feszültség gerjesztésére alkalmas javaslattal és kijelentésekkel állt elő a Szerbiai Demokrata Párt vajdasági tartományi szervezetének elnöke, Milenko Jovanov. A politikus bejelentette, hogy „nyelvőrséget” indítanak annak érdekében, hogy felmérjék, mennyire beszélik Vajdaságban a szerb nyelvet, elsősorban a magyarok Észak-Bácskában. Jovanov szerint ugyanis egész települések akadnak, melyekben nem beszélik az állam nyelvét.
A Magyar Remény Mozgalom (MRM) felháborítónak és aggasztónak tartja a DSS képviselőjének kezdeményezését, mely állítólag a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ún. nyelvrendőrségi akciójára szánt válaszlépés lenne. Illene azonban tudnia a politikusnak és pártjának is a kettő közötti különbséget, hiszen a magyar „nyelvrendőrség” a szerbiai törvényekben lefektetett állami vállalásokat hivatott leellenőrizni a gyakorlatban is, addig ők olyan adófizető szerbiai magyar állampolgárokat üldöznének, akik számára sehol sincs előírva, hogy milyen nyelven lennének kötelesek beszélni, akár egész életük során.
Az MRM is azon a véleményen van, mely szerint Szerbiában a szerb nyelv tanintézményekben történő oktatási programja túlságosan elavult, régimódi és alkalmatlan arra, hogy azon keresztül a magyar fiatalok elsajátítsák a nyelvet. Éppen az oktatási minisztérium az, amely az utóbbi négy évben folyamatosan elutasította az új nyelvoktatási tantervre tett délvidéki magyar javaslatokat. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy éppen a mindenkori szerb kormányok érdeke diktálja azt, hogy a magyarok minél kevésbé beszéljék az állam nyelvét, ezáltal pedig hátrány érje őket a továbbtanulás során és a munkaerő-piaci elhelyezkedésnél is.
Egyes felelőtlen szerb politikai tényezők ismét a valós problémákról kísérlik meg elterelni a figyelmet, és némi gyülőletbeszéddel és uszítással igyekeznek teret nyerni a szavazótábor soviniszta érzületű rétegei között. Az MRM arra kéri a polgárokat, hogy ne üljenek fel ennek a fajta szemfényvesztésnek - írja közleményében László Bálint MRM-elnök.
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready