Még nem tudják, milyen jogszabály alapján, de mindenképpen megbírságolják azokat a kézdivásárhelyieket, akik hétfőn, a román nemzeti ünnep alkalmával szervezett felvonulásra gyászlobogókat tűztek ki több főtéri épületre – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Marius Popica.

Kovászna megye prefektusa elmondta, intézménye különbizottságot hoz létre az ügy kivizsgálása érdekében, és reméli, hogy hamarosan azonosítják az „elkövetőket”.
Popica ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a büntető törvénykönyvből (Btk.) kikerült a nemzeti szimbólumok megsértését büntető cikkely, de újságírói kérdésre elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a köztéri hirdetések kihelyezésére vonatkozó jogszabály alapján fognak bírságolni.
Szerinte a kézdivásárhelyi rendőrség és önkormányzat hatáskörébe tartozik az elkövetők felelősségre vonása. Popica szerint „a szélsőséges gesztus beárnyékolta nagyszabású és szép” Kovászna megyei rendezvényeiket.
„Hétfőn este egymás után hívogattak a bukaresti tévécsatornák munkatársai, de egyik sem azt firtatta, hogyan sikerült az ünnepség, mindenki a Kézdivásárhelyen kitűzött fekete zászlókra volt kíváncsi. Nem kellene ekkora jelentőséget tulajdonítani az ügynek, mert nem ez a hozzáállás jellemzi az itt élő magyarokat” – magyarázta a prefektus.
Arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a hétfői rendezvényen magyarellenes jelszavakat skandáló Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű magyarellenes ifjúsági szervezet felelősségre vonását, Popica azt válaszolta, ő nem hallotta, hogy ilyesmit kiabáltak volna.
„A sepsiszentgyörgyi felvonuláson nem vettem részt, a Mihai Viteazul téren lezajlott hivatalos ünnepségen viszont nem volt velük gond, civilizáltan viselkedtek” – tette hozzá. A prefektus továbbá megköszönte a háromszéki önkormányzatoknak, hogy pénzzel és logisztikával támogatták a rendezvényt, ám elvárta volna, hogy a magyar elöljárók is részt vegyenek a rendezvényeken.
Korábban írtuk: "Kifelé a magyarokkal az országból!" - Székelyföldön "ünnepelték" az országrablást az oláhok
Az Új Jobboldal (Noua Dreapta) nevű hungarofób román szervezet felvonulása miatt idén is magyarellenes rigmusoktól volt hangos a román nemzeti ünnep alkalmával szervezett hétfői sepsiszentgyörgyi rendezvény.
Zoom
A nyíltan magyarellenes szervezet mintegy száz tagja érkezett a megyeszékhelyre, majd a prefektúra által szervezett hivatalos felvonulástól leszakadva, román nemzeti lobogókkal, az Új Jobboldal logójával és Avram Iancu arcképével ellátott zászlókkal felszerelkezve "Kovászna és Hargita román föld!", "Székelyföld nem létezik!", "A román nyelv az egyeduralkodó!", "Kifelé a magyarokkal az országból!" jelszavakat skandálva meneteltek az ortodox katedrálistól a főtérig.
Magyargyűlölőkkel kedveskedő csendőrök
A Sepsiszentgyörgyre látogató csoport egyébként rendőri és csendőri kísérettel vonult, a rendfenntartók pedig szemmel láthatóan szimpatizáltak velük: az egyik csendőr például rájuk is szólt, hogy emeljék magasabbra a "Románia nemzetállam, egységes és oszthatatlan" feliratú molinót, mert nem látszik.
A tavalyi incidensek idén nem ismétlődtek meg – mint ismeretes, az Új Jobboldal tagjait és az ellenük tüntető magyar fiatalok csoportját akkor csendőrkordonnal kellett szétválasztani –, mivel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) ezúttal nem szervezett ellentüntetést.
A HVIM vasárnap közleményben emlékeztetett, a provokátorok "minden egyes alkalommal a karhatalmi szervek védőgyűrűjében ordították az őslakos székelység szemébe, hogy takarodjanak a földjükről, hogy Székelyföld nem létezik. Egyszer sem mertek szembeszállni a harcos ifjakkal, akiket tavaly a román csendőrség próbált mindenféle jogos indok nélkül összeverni. Azok a perek még ma is folynak" – hívták fel a figyelmet a vármegyések.
A Kovászna megyei prefektúra egyébként egyhetes ünnepséget szervezett Sepsiszentgyörgyön a román nemzeti ünnep alkalmából, az egyik helyi román napilap pedig arra biztatta a háromszéki románokat, hogy hívják meg magyar barátaikat is.
Egy román hölgy egyébként ennek szellemében a hétfői felvonuláson egy román trikolórt nyújtott át a felvonulást figyelemmel kísérő egyik magyar újságírónak, aki arra hivatkozva utasította vissza, hogy nem ünnepelhet a helyi románsággal, amíg magyarellenes jelszavakat skandálnak a vonulók.
Madalin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyi önkormányzati képviselőjének kezdeményezésére a sepsiszentgyörgyi tanács testülete csütörtökön közös állásfoglalásban határolódott el az Új Jobboldal szervezte szélsőséges megmozdulásoktól.
"Az úgynevezett Székelyfödnek sosem lesz etnikai alapú területi autonómiája"
A szentgyörgyi felvonulást követően a Mihai Viteazul téren megtartott rövid ünnepségen a Kovászna, Hargita és Maros megyei Román Civil Fórum (FCRCHM) felhívást tett közzé, melyben az etnikai együttélés normalizálására szólította fel a magyarság képviselőit. A felhívás szerint nagy károkat okoz a három megyének az, hogy "potenciális konfliktusövezet" látszatát kelti, ami sem az itt élő románoknak, sem a magyaroknak nem jó.
Az FCRCHM szerint a magyar közösség vezetőinek ezért "el kellene ismerniük azt a tényt", hogy Románia biztosítja a feltételeket a területén élő kisebbségek számára nemzeti önazonosságának megőrzéséhez, az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatnak és nemzetközi egyezményeknek megfelelően.
"Ideje, hogy a magyar közösség vezetői elismerjék, Románia maradéktalanul teljesítette a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit a kisebbségekkel kapcsolatban. Az említett megyékben a teljes helyi közigazgatás a – románellenes kisiklásaikról ismert – magyar pártok ellenőrzése alatt áll, a magyarság képviselői pedig ténylegesen részt vesznek az egész ország kormányzásában" – olvasható a felhívásban, amely szerint mindez a gyulafehérvári nyilatkozat szellemének betartását bizonyítja.
A székelyföldi román szervezetek vezetői szerint a magyaroknak meg kell érteniük, hogy "az úgynevezett Székelyfödnek" sosem lesz etnikai alapú területi autonómiája. "Ideje, hogy ez a Románia szívében található áldott térség biztonsági szempontból átlépjen a fogyasztók köréből a szolgáltatók közé, hogy ne terjedjen tovább az Ukrajnában fellobbant tűz" – zárul a felhívás.
Gyászlobogók alatt vonultak Kézdivásárhelyen
A sepsiszentgyörgyi rendezvénynyel egy időben mintegy négyszáz román vonult fel Kézdivásárhely főterén.
A Gábor Áron téren hétfőn fekete lobogó jelent meg több magántulajdonban levő épületen, a zászlórudak hegyére pedig piros-fehér-zöld trikolórt kötöttek. A románság menetét egyébként a berecki hegyivadász-alakulat katonái vezették, majd ortodox pópák és esetenként népviseltbe öltözött civilek következtek.
Zoom
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szintén hétfőre időzítette a székely hadosztálynak szánt megemlékező ünnepséget Kézdivásárhelyen, melyen a Székely Nemzeti Tanács képviselői is részt vettek. Tóth Bálint, a HVIM szóvivője beszédében hangsúlyozta, Székelyföld autonómiája is csak Erdély függetlenedése után jöhet létre.
"Romániai sokszínűségről" hazudoznak a jenkik
Videóüzenetben köszöntötte a románokat nemzeti ünnepük alkalmából kormánya nevében Duane Thompson, az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének ügyvivője.
Thompson december elseje alkalmából arról beszélt: 96 évvel ezelőtt "a románok annak érdekében egyesültek, hogy demokratikus államot hozzanak létre, amely garantálta az összes nemzetiség és felekezet közötti egyenlőséget, és óvta a sajtószabadságot, a gyülekezési jogot és a véleményszabadságot. Ma ezeket a vezetőket ünnepeljük, és elismerjük azokat, akik ma is védik ezeket az alapvető szabadságjogokat, erősítik a demokráciát és ünneplik a romániai sokszínűséget" – fogalmazott Thompson.
Hozzátette: országa hálás Romániának a régió és a világ biztonságáért kifejtett erőfeszítésekért. Korábban John Kerry külügyminiszter ugyanilyen tartalmú üzenetet küldött. Klaus Johannis megválasztott államfő – aki hétfőn Gyulafehérváron vett részt a román ünnepen – azt mondta: "közös nemzeti célokat" kell felvállalni, ebben áll a "nemzeti" egység. A célok között a közintézmények megújítását, a régiók közötti különbségek csökkentését említette, valamint az Európához való felzárkózást az infrastruktúra területén.
Zoom
Korábban az egyik közösségi portálon megjelentetett ünnepi üzenetében úgy fogalmazott: bármilyen nehéz is lesz, Romániából olyan helyet építenek, ahol öröm lesz élni, ahonnan nem akarnak az emberek elmenni.
Victor Ponta miniszterelnök üzenetében a stabilitás és a felelős, a múlt hibáit és a vitákat elkerülni képes vezetők fontosságáról beszélt, egyúttal kijelentette: "társadalmi helyzetétől, nemzetiségtől és vallástól függetlenül mindenki román."
(Krónika nyomán)