Az idei Trianon-megemlékezésen elénekelt magyar himnusz miatt kapott ötezer lejes (kb. 350 ezer Ft) bírságot a Magyar Polgári Párt – jelentette be Biró Zsolt elnök szerdán Sepsiszentgyörgyön. A bírságot megfellebbezik.

Minden szinten támadják az elszakított magyarokat - Szijjártó közben a luxusvillájában ücsörög
Biró kifejtette, a büntetést azért kapták, mert az általuk köztéren szervezett esemény végeztével elénekelték a magyar himnuszt június 4-én. A jelentős pénzbírságot nem fizetik ki, fellebbeznek a sepsiszentgyörgyi bíróságon. Az esetet precedensként jegyzik, hiszen korábban nem történt hasonló lépés, az MPP vezetői pedig úgy látják, ezzel másodrangú állampolgárokká fokozzák le a magyarságot Romániában.
A jegyzőkönyv alapján azért róttak ki a bírságot, mert a "Románia területén" szervezett nyilvános eseményeken "más ország himnuszát" csak akkor lehet elénekelni, ha az adott országnak jelen van egy közméltósága is – ez a feltétel pedig nem teljesült.
Biró Zsolt rosszindulatot sejt, mint mondta, a kiszabható legmagasabb bírságot kapták, valamint csupán két nappal az elévülési határidő előtt iktatták a Kovászna megyei prefektúrán a jegyzőkönyvet. Mindemellett az okmány alapján ténymegállapítóként Marius Popica prefektus, míg tanúként Cucu Sebastian alprefektus szerepel. Az MPP elnöke hozzátette, nem tartja véletlennek az esetet, hiszen a november 29-ei megmozdulás alkalmával demokratikus úton kérte az MPP az erdélyi magyarság jogainak alkotmányos garanciáját, így ez akár egyfajta "bosszúálló" válasznak is tekinthető. A kézdivásárhelyi zászlók miatt kirótt büntetést különben ugyanazon a napon iktatták, mint a magyar himnusz énekléséért kiszabottat.
A Magyar Polgári Párt további lépésként tájékoztatja az Európai Kisebbségeket Tömörítő Nemzetközi Szervezetet (FUEN), valamint az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségére is eljuttatják levelüket. Biró kijelentette, amennyiben a prefektus ilyen nyílt támadást intéz a magyarság ellen, akkor nem a békés együttélést szorgalmazza – mint ahogyan azt ígérte beiktatása napján –, hanem a provokálást.
Mint magyarázta, a következő kérdéssel fog fordulni Marius Popica prefektus felé: azt követően, hogy visszaállamosítják a történelmi egyházak ingatlanjait, majd azt is megtiltják-e, hogy a templomokban a zsoltároskönyvekből a magyarság saját anyanyelvén énekelhessen?
(Székelyhon nyomán)