Naponta mintegy ezer illegális bevándorló érkezik Szerbiába Macedónia irányából. Mivel dokumentumok nélkül jelennek meg a határon, azonosítás során felemás adatokkal szolgálnak, vagy azt mondanak, ami épp az eszükbe jut.
Az egyik elképesztő jelenség: eddig a migránsok 90 százaléka azt állította, hogy január elsején született. A szerbiai Telegraf napilap szerint ez az adat minden további nélkül bekerült a rendszerbe, hiszen nem léteznek érvényes okiratok, amelyekkel ellenőrizhető lenne az információ hitelessége.

Illegális bevándorlók a szabadkai vasútállomáson (fotó: Biljana Vučković)
Egyértelmű tehát, hogy a migránsok valamilyen módon megbeszélték, illetve valamilyen csatornákon keresztül egyeztettek, hogy - ami a születési dátumot illeti - ugyanazt hazudják. Ki tudja, emellett milyen egyéb hamis adatokat közölnek magukról? Egyszerűen nem akarják, hogy az őket befogadó ország valós képet alkosson róluk, magyarán: ügyelnek rá, hogy a későbbiekben még véletlenül se lehessen őket beazonosítani. Szerbia pedig ezt (is) tolerálja nekik. Ebből az "apróságból" is látszik, hogy minden egyes migráns a maga módján "időzített bomba".
A határon ugyan ujjlenyomatot vesznek tőlük, de az illetékes szerb hivatalnokok máris arra panaszkodnak, hogy ez nehéz és időigényes munka. (Mi lesz még, ha ellepi őket a várható ötmilliós szíriai migránsáradat?).
Szerbiában egyes becslések szerint jelenleg 70 ezer illegális bevándorló tartózkodik, a java viszont csak ezek után jön.
Félő, hogy Délvidékig meg sem állnak, tovább pedig már elvileg nem is mehetnek.
(Délhír nyomán)