Felszólította a helyi politikusokat szerdán Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, hogy hagyjanak fel a Feszty Árpád Emlékév kárpátaljai eseményei kapcsán "kiagyalt politikai spekulációkkal és gyermekek politikacsinálásra történő felhasználásával"- adta hírül közleményében az ukrajnai megye állami közigazgatási hivatalának sajtószolgálata.
Az MTI-hez is eljuttatott dokumentum szerint Hennagyij Moszkal szerdán találkozott Buhajla Józseffel, Magyarország ungvári főkonzuljával, akivel megvitatták a magyarok honfoglalását ábrázoló híres körkép alkotója, Feszty Árpád festőművész születésének 160. évfordulója alkalmából Kárpátalján szervezett akció lebonyolításának részleteit. A rendezvény - emlékeztet a nyilatkozat - spekulációkat váltott ki jobboldali szervezetek körében, amelyek nyilatkozatokat tettek közzé "Magyarország Kárpátaljával kapcsolatos úgymond revizionista szándékairól".
A közlemény rámutat: az említett nyilatkozatok állításait cáfolta a rendezvényt szervező Feszty-körkép Alapítvány, kinyilvánítva, hogy "elhatárolódik minden olyan politikai tartalomtól, amely a gyermekekkel együtt megrendezendő ünnepségsorozatba revizionista gondolatokat belemagyaráz". Az alapítvány ugyancsak elhatárolódott minden szélsőséges mozgalomtól, hangsúlyozva, hogy sem a múltban, sem a jelenben, sem a jövőben nem kíván együttműködni semmiféle hasonló szervezettel - emlékeztetett a dokumentum, amely szerint Buhajla József arról tájékoztatta Kárpátalja kormányzóját, hogy a Feszty-emlékév rendezvényein "nem vesznek részt politikai pártok (még kevésbé szélsőjobboldali irányultságú szervezetek) képviselői".
Hennagyij Moszkal felszólította a kárpátaljai politikusokat, hogy hagyjanak fel a "kiagyalt politikai spekulációkkal és gyermekek politikacsinálásra történő felhasználásával" - áll a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal közleményében. A Feszty-körkép Alapítvány magyarországi, erdélyi és helyi diákok részvételével e héten kétnapos történelmi-kulturális vetélkedőt szervez Kárpátalján, amelynek - a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséggel (KMPSZ) együttműködve - a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ad otthont Beregszászon. Az iskolások a vetélkedő szünetében, június 3-án a Vereckei-hágóra kirándulnak, ahol a tervek szerint Mónus József íjász világbajnok - a magyarok ősei előtti tisztelgésként - rekordkísérletet végrehajtva íjával átlövi a Vereckei-hágót. Az esemény ellen tiltakozásukat jelentették be szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek, azt állítva, hogy a rendezvény része a Kárpátaljával kapcsolatos magyar revizionista törekvéseknek.
(MTI)