Vörös festékkel leöntötték, és "antiszemita tartalmú" röplapokkal körbeszórták az idén októberben felállított holokauszt-emlékművet Ungvár központjában - adta hírül hétfőn a mukachevo.net munkácsi hírportál.
Zoom
A szombat éjjeli akcióról a hírportál szerint a magukat ismeretlen kárpátaljai nacionalista felkelőknek nevező elkövetők tették közzé az információt a helyszínen készült fényképekkel együtt.
Zoom
A híroldal által (és most már portálunkon is) közölt fotókon három kapucnit és álarcot viselő fiatal látható, akik közül ketten vörös festéket locsolnak az egykori ungvári zsinagóga falánál található, a zsidóimádó magyar kormány támogatásával készült emlékműre és a körülötte lévő térre, miközben harmadik társuk röplapokat szór az emlékoszlop köré.
Zoom
A röplapok felső részén kétoldalt sarló, kalapács és Dávid-csillag látható, a jelképek között a holodomor (a Sztálin által mesterségesen előidézett nagy ukrajnai éhínség) 1932-1933 felirat, míg alul nagy betűkkel az “Emlékezz, ki gyilkolta a népedet!” szöveg olvasható.
Zoom
A hírportál szerint az elkövetők közölték, hogy tettüket bosszúnak és emlékeztetőnek szánták azzal kapcsolatban, hogy kik ölték az ukránokat, mert – mint emlékeztettek – “az NKVD (sztálini titkosrendőrség) zömmel zsidókból állt, akik éheztetéssel tudatosan irtották az ukrán népet”.
Zoom
A kárpátaljai rendőrségen a munkácsi orgánum érdeklődésére azt közölték, hogy a sajtóból értesültek a "vandál cselekedetről". Ukrajnában múlt szombaton emlékeztek a holodomor évfordulójára.
Zoom
(MTI korrigálva)