Másfél esztendőnyi szünet után újra a Községháza felirat fogadja a Csíkkozmási Polgármesteri Hivatal előtt elhaladókat. Ezúttal azonban nem az épület homlokzatára helyezték vissza a 2015 novemberében eltávolított betűket, hanem egy újonnan kialakított virágágyásban növényekből formálták meg a szöveget.
Zoom
Csütörtökön fejezték be Csíkkozmás Polgármesteri Hivatala előtti virágágyás elkészítését, amelyben a kiültetett növények a Csíkkozmás Községháza szavakat formálják – számolt be Szántó László. A község polgármestere azt is elmondta, hogy a polgármesteri hivatal homlokzatáról két éve távolíttatta el az akkori polgármester, Bodó Dávid az említett feliratot egy alapfokú törvényszéki döntés okán. A székely furfang azonban nem hagyta nyugodni a kozmásiakat, elkezdtek gondolkodni, hogy mégis hogyan kerülhetne vissza a felirat. Több lehetőséget mérlegeltek, végül pedig arra jutottak, hogy ahogyan a községháza fogalma is él az emberek szívében, úgy a feliratot is ki lehetne írni élő virágokból. Bíznak benne, hogy ezen nem lehet majd jogi fogást találni − részletezte az elöljáró.
Zoom
A megdöntött virágágyás alapját zsalukőből a polgármester, alpolgármester és az önkormányzati képviselők egy része építették ki, és földdel fedték be. Az évelő növényeket már korábban beültették, a hideg időjárás miatt az egynyári virágok kiültetésével viszont csütörtökig vártak. Azt is megjegyezte a polgármester, hogy egyelőre kísérleti jellegű a felirat, hiszen ezt követően tapasztalják meg, hogy milyen növényekkel hogyan lehet bánni, melyek a legalkalmasabbak a betűk megformálására. Jövőre annyival tapasztaltabbak leszünk, hogy esetleg jobbat, szebbet is ki tudunk alakítani.”
Zoom
Csíkkozmás testvértelepülése, Daruszentmiklós önkormányzata, meghallva az ötletet, úgy döntött, hogy az e célra szánt virágokat ők adományozzák, ezzel is kifejezve támogatásukat az ügyben − ismertette Szántó László. Kiemelte, a virágok gondozását az önkormányzat két munkatársa vállalta el.
Mint ismeretes, a Dan Tanasa vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) még 2015-ben nyújtott be keresetet a Hargita Megyei Törvényszéken többek között a Csíkkozmási Polgármesteri Hivatal homlokzatán levő Községháza felirat eltávolításáért. Arra hivatkoztak, hogy a községháza feliratnak nincs román megfelelője, azt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják. A perben Dan Tanasa javára hozott alapfokú döntés nyomán küldtek felszólítást a polgármesteri hivatalnak, hogy távolítsák el a feliratot. A felszólításnak 2015 novemberében azonnal eleget is tett az akkori polgármester.
(Székelyhon nyomán)