Újvidék – egykor szebb napokat is megért – főterén a minap éppen a hagyományos “Ballagók tánca” nevű rendezvény zajlott, ahol a diákok uzičko kolo-ra (uzsicei kólóra) táncoltak.
Az ilyen táncnak ugyan nem sok köze van a délvidéki, vagy ha úgy tetszik vajdasági néphagyományokhoz, de az északra tolódó Balkánt és a vele együtt érkező balkáni “kultúrát” kénytelen-kelletlen, lassan megszokja az ember. Az említett körtánc is a Szávától és Belgrádtól jócskán délebbre fekvő szerbiai város nevéhez kötődik.
Friedrich Anna újságíró és pszichológus egyik 2016-ban megjelent cikkében, sebészi pontossággal írta le az akkori eseményen látottakat:
“A kép, ahogyan a frissen érettségizők Újvidék főterén a kólót járják szabályosan alkotott körökben körülvéve a katolikus nagytemplom felé öklét mutató Miletić-szobrot, egészen másról mesélt, mint amiről kellett volna. Számomra olyan volt ez a látvány, mintha a történelem kelt volna életre, furcsa fintorral megmutatva a legutóbbi száz év változásait. Lám, ott áll Miletić és uzsicei kólót táncolnak körülötte, mert tényleg kivált Magyarországból és szerb lett ez a terület pont úgy, ahogy ő akarta, pedig akkor, amikor még akarta, harmad-harmad arányban lakták magyarok, németek és szlávok…”
A cikkíró akkor még nyilván nem sejtette, hogy csupán egyetlen év leforgása alatt, lesz ettől lejjebb is.
Az Európa kulturális fővárosa címre készülő Újvidéken idén a járókelőknek nem mindennapi jelenetben lehetett részük. Mialatt a téren üvöltött a balkáni ritmus, az egyik pillanatban arra lettek figyelmesek, hogy a Mária Neve katolikus templomon dolgozó egyik építőmunkás a téren az uzsicei kólóra táncoló diákokhoz csatlakozva maga is elkezdett kólót járni.
Míg a jóérzésű ember az ilyen jelenetet megbotránkozva fogadná, addig az ünneplő szerb diákok hosszan tartó tapssal nyilvánították ki tetszésüket.
A szürreális eseményről készült videót itt tekinthetik meg:
(Délhír)