A Vatikán romániai - és Trianon miatt sajnos erdélyi -  apostoli nunciusa, Miguel Maury Buendía érsek meglepődve tapasztalta, hogy semmiféle előrelépés nem történt a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében, pedig látogatása során úgy érezte, a helyi hatóságok pozitívan állnak a helyzet megoldásához.
Miguel Maury Buendía érsek, a Vatikán romániai apostoli nunciusa a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügyében személyesen látogatott el május 31-én Marosvásárhelyre, hogy az érintett helyi intézmények képviselőivel tárgyaljon a felekezeti iskola ügyének rendezése érdekében.
Székely Szilárd, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ideiglenes igazgatója arról számolt be, hogy a nuncius érdeklődött Holló Lászlónál, a Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatójánál az iskola ügyével kapcsolatban, és meglepődött azon, hogy semmiféle előrelépés nem történt látogatása óta.
Zoom
Miguel Maury Buendía érseknek (b) fűt-fát ígértek, de nem lett belőle semmi (fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon)
Akkor ugyanis úgy nyilatkozott a médiának a nuncius, hogy érezte a szándékot a helyi intézmények részéről a helyzet rendezésére. Arra kérte fel az illetékes szerveket, hogy ha valami jogi vagy adminisztratív probléma van, akkor azt oldják meg, és ne az iskolát szüntessék meg. Ehhez képest viszont semmiféle előrelépés nem történt az ügyben azóta sem.
„Nem igazán tapasztalunk ebből a hozzáállásból a helyi szervek részéről semmit. Nem olyan régen beszélgettem az Erdélyi Római Katolikus Státus ügyvezető igazgatójával, Holló Lászlóval, ő hívott fel telefonon, hogy a nuncius úr kérdezte, folyik-e az iratkozás, mert ő abban a tudatban ment el innen, hogy rendeződnek a dolgok, mert erre ígéreteket kapott. Amikor nemleges választ kapott, Miguel Maury Buendía érsek, nem értette, hogy az ígéretek ellenére miért nem rendeződött a helyzet.
Az igazgató hozzátette, úgy tűnik neki, hogy amikor közbenjár valaki az ügy érdekében, akkor mindenki pozitívan kommunikál, de ha konkrét lépésekről van szó, akkor nem tapasztalható elmozdulás.
(Székelyhon)