Megaláztak Temesváron egy kézdivásárhelyi lányt, amiért nem beszél jól románul. Az eset kísértetiesen hasonlít a pontosan két évvel ezelőtt, 2016 februárjában Kolozsváron történtekre, ugyanis Temesváron is egy orvos volt az, aki elkövette a visszaélést - írja a Székelyhon.
Zoom
Illusztráció
A gyermek szüleit már megkereste a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, amely az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) fog feljelentést tenni, illetve nemzetközi szintre viszi az ügyet, ha ebbe a család is beleegyezik – tájékoztatott csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján Benkő Erika parlamenti képviselő, a szolgálat vezetője.
Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a Székely Hírmondó napilapban számolt be arról, ami a bánsági megyeszékhelyen történt múlt hétvégén, amikor odalátogatott a Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es női kosárlabdacsapata, hogy az országos bajnokság elődöntőjében játsszon. Kiderült, hogy néhányuk játékkönyvéből hiányzik a sportorvosi láttamozás, amit helyben pótolni kellett.
– A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul – számolt be az edző. Az orvos ráadásul a kórlap hátoldalára is ráírta:
Az a gyerek, aki nem beszél románul, ne utazzon a csapattal!
Farkas Alpár szerint a megaláztatások a szállodában is folytatódtak, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy nem beszélnek folyékonyan románul. Farkas megdöbbentőnek tartja, hogy az eset a magyar határ szomszédságában, a több nemzetiségéről híres Temesváron történt. Benkő Erika rámutatott: amennyiben a család belegyezik, hivatali visszaélés miatt bírósági úton is megtámadható az orvos.
Volt már hasonlóra példa
Az eset nagyon hasonló a 2016 februárjában a kolozsvári gyermekkórházban történtekhez, akkor szintén egy orvos alázott meg durván egy olaszteleki lányt azért, mert nem beszélt jól románul.
A 17 éves háromszéki lány egy versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt Kolozsváron, ahol egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz. A kolozsvári gyermekgyógyászaton nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, Ioan Dobrescu ügyeletes orvos pedig hiányos román nyelvtudása miatt sértően bánt vele és a kísérőjével is.
Az RMDSZ feljelentése alapján a CNCD 2000 lejre büntette a kórházat, 1000 lejre pedig a kislányt sértegető orvost. Ioan Dobrescut egyébként 2016 nyarán csúszópénz elfogadása miatt alapfokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.