Már nincs fenn a Mirotvorec nevű ukrán honlapon a magyar állampolgársággal rendelkezők egy részének nevét és személyes adatait feltüntető lista. A névsor nyom nélkül tűnt el, most már csak egy keresőablak látható, amelyben név, illetve útlevélszám szerint lehet keresni.
Zoom
A listán először harminc, majd 300, végül több mint ötszáz név szerepelt, s miközben kijevi források szerint a kiszivárogtatás mögött az ukrán belügyminisztérium állt, a hivatalos közleményekben persze azt írták, hogy a hatóságok semmit sem tudtak tenni a személyiségi jogokat sértő lista közzététele ellen. A listára – mint az ukrán nép ellensége – felkerült Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is.
A lista az után tűnt el, hogy a Mirotorec közölte a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokkal, akkor kerülhetnek ki a névsorból, ha "bevallják, hogy hibáztak", és lemondanak második állampolgárságukról. A Mirotvorec korábban is készített listát az "ukrán nép ellenségeiről", s a névsorban szereplők közül többeket ért zaklatás, két embert meg is öltek. A magyar kormány által halállistának nevezett névsor közzététele után több ukrajnai magyar tisztségviselő lemondott hivataláról.
(HVG nyomán)
Korábban írtuk: