Megnyitották Kolozsváron Kelet- és Közép-Európa első egyetemi keretek közt működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézetét, amely a Babes–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara kezdeményezésének köszönhetően jöhetett létre.
Zoom
Tibori Szabó Zoltán, az intézmény igazgatója - publicisztikai "munkássága" alapján a holoiparosok számíthatnak rá (fotó: Tőkés Hunor)
Amint az intézmény vezetői a székhelyavatáson bejelentették, az oktatás és a kutatás "erőteljes erőforrásközpontjaként" képzelik el az intézetet, amelynek könyvtárát, mikrofilm- és digitális dokumentumgyűjteményeit az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma támogatásával, továbbá hazai és külföldi magánszemélyek segítségével hozták létre.
Tibori Szabó Zoltán, az intézmény igazgatója elmondta, négy éve kezdeményezte a "holokauszt és genocídium" témájával foglalkozó, a kapcsolódó anyagokat összegyűjtő kutatóintézetet a politika-, közigazgatástudományi kar, az intézmény most székhellyel és honlappal is bővül. Az eseményt a BBTE parkjában szervezték meg, alig húszlépésnyire az új intézet székhelyétől, így az érdeklődők megnézhették a már berendezett könyvtárat. Mint elhangzott, az intézményben 1200, a "holokauszt és genocídium" témájáról szóló kötet található, illetve mikrofilmek és digitális archívum, mindezek oktatási és kutatási programokat szolgálják.
A BBTE képviseletében Daniel David rektorhelyettes és Salat Levente dékánhelyettes mondott beszédet, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumtól Radu Ioanid történész, filozófus, a nemzetközi holokausztarchívum igazgatója, és jelen volt négy "holokauszt-túlélő".
A jelenlevők úgy fogalmaztak, "leírhatatlan tragédia, ami a második világháborúban megtörtént", és gratulálnak a kezdeményezéshez, hisz nem szabad elfelejteni sem a múltat, sem azt, hogy "a népirtás kollektív bűn volt".
A "holokausztkutató" intézet létrehozását elsősorban a washingtoni múzeum segítette 300 kötet könyvvel és 500 tekercs mikrofilmmel.
(Krónika nyomán)