Bugár Béla, a Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza azt a törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését, amelyet a Híd is megszavazott - írja az Új Szó.
Zoom
Fotó: SME
Debnár Klára, a Híd szóvivője elmondta, Bugár megállapodott Kiskával, hogy az államfő megvétózza, és ezzel újra a parlament elé utalja a kérdéses jogszabályt. A megállapodás szerint a köztársasági elnök a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni. A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról.
Debnár hozzátette, a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor arról egyeztetett az SNS-szel, hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Erről megállapodás is született: "Az SNS azt mondta, hogy hajlandó a módosításra." - mondta Debnár.
A kérdéses törvényről a Híd már tegnap este elismerte, hibát követtek el: "A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat.”
Ezek után a Híd frakciója mégis megtartotta tisztségében Bastrnák Tibort, a párt frakcióvezetőjét. A frakció titkos szavazással döntött arról, hogy Bastrnák a helyén maradhat. A parlamenti munkát irányító Bastrnákon kívül a pártnak a szavazáson jelenlévő további öt magyar képviselője, Jakab Elemér, Vörös Péter, Balódi László, Sárközy Irén és Vavrek István is a magyar himnuszt betiltó törvény megszavazása mellett döntött.
Korábban írtuk: