2019. október 18., péntek, Lukács napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:31 Mussolini, a zsidóság ideálja21:52 Nem vicc: Venezuelát is beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába21:06 Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is20:37 Emléktáblát avattak a Nemzeti Múzeum oláh kifosztását megakadályozó Bandholtz tábornok tiszteletére20:13 Erdogan mégis fogadta az amerikai alelnököt, sőt még tűzszüneti megállapodást is kötött vele19:38 Úgy tűnik, Erdogan elvitte a kiegyezést Aszadnak és a kurdoknak19:18 "Német"országban állandósult a kurd-török háború18:58 Megszületett a megállapodás a brit kilépésről18:24 Fáziskésés17:47 Élve ástak el egy újszülöttet ómigránsaink őshazájában17:13 "Megb@szlak, csicska!" - Kibukott a keserűség az eltérő kultúrából a rasszista körforgalom miatt16:48 A hétvégén is marad a jó idő15:51 Valaki vegyi fegyvert használt Szíriában - a törökök és a kurdok egymásra mutogatnak15:22 Román késelt moldovait Budapesten14:46 Tűzrőlpattant menyecske miatt volt dolguk a mentőknek a fővárosban
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Újabb aljas oláh húzás: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket

Reklám

A művelődési minisztérium hétfőn kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt "művészeti koncepcióját" - írja a Maszol.ro.
Zoom
Fotó: Mugur Varzariu
A tárca azonban figyelmeztette a dormányfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak. A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot Hans Hedrich civil aktivista tette közzé kedden a Facebook-oldalán. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését. Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész (Andrei Dumitroaia) CV-jét, a "műalkotás" látványtervét, illetve több fontos dokumentumot – többek között a helyszín telekkönyvi kivonatát, a területrendezési tervet – csatolt.
A dormánfalvi polgármesteri hivatal a kulturális miniszter korábbi felszólításának tett eleget. Valer Daniel-Breaz május 7-én átiratban figyelmeztetette a polgármestert, hogy a román katonasírok parcelláját nem avathatják fel, amíg az önkormányzat nem teljesíti a törvényben előírtakat. Az akkori átirat részletesen felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatnak be kell nyújtania a Bákó Megyei Művelődési Igazgatósághoz az engedélyeztetéshez. A hétfőn, június 24-én kiállított véleményezésében a miniszter hangsúlyozza: ez nem helyettesíti azt az engedélyt, amelyet a bákói igazgatóságnak kell majd kiállítania.
Az RMDSZ az oláh minisztériumtól várja a segítséget
Az RMDSZ-nek tudomása van a minisztériumi vélemenyezésről, és meg is fogja tenni a szükséges lépéseket – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető. A Hargita megyei politikus elmondta: az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg. „Gondolok itt például az önkényes telekkönyveztetésre és a kataszteri számra” – fogalmazott Korodi. Hozzátette, hogy ha arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, amit egyes román politikusok és civilek állítanak, hogy ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a román hadisír- és emlékbizottság (ONCE) is kimondta, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.
Kezdődnek a román-magyar tárgyalások, indulhat a bólogatás és a "tudomásul vétel"
Bukarestben szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak és hadisírgondozó bizottságainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről, különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére. Az RMDSZ és a magyar külügy az eredeti állapotok helyreállítását kéri a román hatóságoktól.
A román kormány viszont a védelmi minisztérium hatáskörébe szeretné helyezni a temetőt - hogy azt tegyenek majd vele, amit csak akarnak.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready