2019. július 17., szerda, Endre, Elek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:55 Salvini szerint "Ukrajna-párti neonácik" akarták megölni - méghozzá egy 245 kilós katari levegő-levegő rakétával14:43 Érkezett: i11 TWS vezeték nélküli zajszűrős bluetooth fülhallgató, mindössze 5990 Ft (x)14:11 Már 470 elektromos töltőállomást helyeztek üzembe13:35 Újabb szomorú statisztika: hazánkban halnak meg a legtöbben rákban az EU országai közül13:05 Fideszes logika: elveszik a magyarok jogait? Támogassuk Ukrajnát "számtalan módon!"12:51 Újabb emberöléssel gyanúsítják a 2016-os túronyi gyilkosság elkövetőjét12:12 A Vikingen lévő turisták karnyújtásnyira látták hullámsírba merülni a Hableányt11:40 Megtámadták Hockenheim baloldali főpolgármesterét, súlyosan megsérült11:22 Lavrov: a Donyec-medencének különleges státust kellene adni10:42 "Ha jogszerűen jártok el, az nem szül jót" - így magyarázza el felettesük a rendőröknek, miért kell futni hagyni a fontos embereket10:03 Hát persze hogy rasszista lett Trump, amiért hazaküldte származási országukba a demokrata hisztérikákat09:52 Szeptembertől 5-ös metró lesz a szentendrei HÉV új neve09:36 A Fidesz sem túl válogatós: a korábban MSZP-s polgármester mögé állnak be Pesterzsébeten09:28 Megkezdi a lakossági 5G szolgáltatást Németországban a Vodafone09:04 Drogos aligátoroktól tartanak Amerikában
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Újabb aljas oláh húzás: műalkotásnak nyilvánították az úzvölgyi temetőben illegálisan felállított kereszteket

A művelődési minisztérium hétfőn kedvezően véleményezte az úzvölgyi osztrák-magyar katonai temetőben illegálisan felállított román emlékmű és az ott eltemetett román katonáknak emléket állító 50 betonkereszt "művészeti koncepcióját" - írja a Maszol.ro.
Zoom
Fotó: Mugur Varzariu
A tárca azonban figyelmeztette a dormányfalvi önkormányzatot, hogy a véleményezés csupán egy része az engedélyeztetési folyamatnak. A művelődési minisztérium álláspontjáról szóló dokumentumot Hans Hedrich civil aktivista tette közzé kedden a Facebook-oldalán. Az iraton szereplő adatok szerint a dormánfalvi polgármesteri hivatal idén május 27-én kérvényezte a Bákó Megyei Művelődési Igazgatóságnál a betonkeresztek és az emlékmű felállításának engedélyezését. Kéréséhez az önkormányzat többek között a koncepció kigondolásával megbízott képzőművész (Andrei Dumitroaia) CV-jét, a "műalkotás" látványtervét, illetve több fontos dokumentumot – többek között a helyszín telekkönyvi kivonatát, a területrendezési tervet – csatolt.
A dormánfalvi polgármesteri hivatal a kulturális miniszter korábbi felszólításának tett eleget. Valer Daniel-Breaz május 7-én átiratban figyelmeztetette a polgármestert, hogy a román katonasírok parcelláját nem avathatják fel, amíg az önkormányzat nem teljesíti a törvényben előírtakat. Az akkori átirat részletesen felsorolta azokat a dokumentumokat, amelyeket az önkormányzatnak be kell nyújtania a Bákó Megyei Művelődési Igazgatósághoz az engedélyeztetéshez. A hétfőn, június 24-én kiállított véleményezésében a miniszter hangsúlyozza: ez nem helyettesíti azt az engedélyt, amelyet a bákói igazgatóságnak kell majd kiállítania.
Az RMDSZ az oláh minisztériumtól várja a segítséget
Az RMDSZ-nek tudomása van a minisztériumi vélemenyezésről, és meg is fogja tenni a szükséges lépéseket – jelentette ki a Maszol érdeklődésére Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető. A Hargita megyei politikus elmondta: az RMDSZ még ezen a héten hivatalos átiratot küld a kulturális tárcának, amelyben felhívják a figyelmet, hogy a dormánfalvi önkormányzat által benyújtott dokumentációban olyan igazolásokkal támasztják alá a kérésüket, amelyek kiállítását törvénytelenségek előzték meg. „Gondolok itt például az önkényes telekkönyveztetésre és a kataszteri számra” – fogalmazott Korodi. Hozzátette, hogy ha arra alapozva minősítették műalkotásnak a kereszteket, amit egyes román politikusok és civilek állítanak, hogy ott 149 román katona nyugszik, felhívják a figyelmet a tévedésre, hiszen a román hadisír- és emlékbizottság (ONCE) is kimondta, hogy csak 11 román katonát temettek el Úzvölgyében.
Kezdődnek a román-magyar tárgyalások, indulhat a bólogatás és a "tudomásul vétel"
Bukarestben szerdán kezdődik az a román–magyar kétoldalú tárgyalás, amelyet a két ország védelmi minisztériumainak és hadisírgondozó bizottságainak illetékesei tartanak a katonatemetőkről és emlékhelyekről, különös tekintettel az úzvölgyi temető helyzetére. Az RMDSZ és a magyar külügy az eredeti állapotok helyreállítását kéri a román hatóságoktól.
A román kormány viszont a védelmi minisztérium hatáskörébe szeretné helyezni a temetőt - hogy azt tegyenek majd vele, amit csak akarnak.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready