Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Zsolna egykori polgármestere 16 évvel ezelőtt elzálogosította a gondjaira bízott várost: az egykor ötven milliós hitel ma közel kétszáz millióra rúg - számolt be hétfőn a SME című szlovák polgári napilap.
A kormánykoalícióhoz tartozó magyarellenes pártelnök, a felmérések szerint a jelenleg második legnépszerűbb szlovák politikus 16 évig volt Zsolna polgármestere.
A lap szerint Slota 1992-ben az önkormányzat tudta nélkül a város nevében jótállást vállalt egy magánvállalkozó által felvett 50 milliós hitelért. A vállalkozó ennek fejében egy befejezetlenül álló zsolnai áruház felépítését ígérte, ez azonban sosem történt meg. Az épületet a 85 ezres lélekszámú város lakói ma már csak "kísértetkastélynak" nevezik, mert az elhagyott falak között már több ember is meghalt. Egy hétéves gyerek az épület alagsorában álló vízbe fulladt, néhány fiatal pedig oda vonult el, hogy végezzen önmagával.
A vállalását azóta sem teljesítő vállalkozó a lap megkeresésére nem nyilatkozott, Slota pedig szó nélkül letette a telefont. Időközben a követelést egy Szamoa-szigeteken bejegyzett cég vette meg, amely most a zsolnai önkormányzaton próbálja behajtani a közel 200 millióra duzzadt tartozást. Az önkormányzatot jó esetben az mentheti meg a követelés teljesítésétől, hogy Slota a jogi előírások ellenére a képviselőtestület megkérdezése és jóváhagyása nélkül írta alá a váltót.
A jelenlegi polgármester nem nyilatkozik az ügyről, mert attól tart, hogy a médiában nyilvánosságra kerülő információk "befolyásolhatják az ügyben eljáró Legfelsőbb Bíróságot, s így az a város számára kedvezőtlen döntést hozhat". Ez igen kellemetlen lenne, mert a 1,3 milliárdos költségvetésből az ez év elején 940 milliós tartozást jegyző Zsolna ezt aligha tudná kifizetni - mondta a lapnak Dusan Manák, a képviselőtestület egyik tagja.
(Híradó)