A pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetének működése nem vet jó fényt Ján Slotára, a Szlovák Nemzeti Párt magyarellenes kirohanásairól ismert elnökére. Most az derült ki, hogy Ján Slota fotói már a 70-es években is szerepeltek a rendőrségi aktákban benzinkút- és postafosztogatással gyanúsított társak mellett.


Bűncselekmények leírására ugyan eddig nem leltek, de a szakértői állítások szerint a rendőrség csak olyan személyekről készített hármasfotókat, akik valami miatt gyanúsíthatók voltak. Az év elején a tót média bizonyítékokat szellőztetett meg arról, hogy Slota 17 évesen többedmagával autókat tört fel Ausztriában, miután Csehszlovákiában, a privigyei járásban több falusi üzletet is kifosztott. További viselt dolgainak felfedését elkerülendő a politikus azt javasolta, hogy zárják be a kommunista csehszlovák titkosrendőrség aktáit őrző Nemzeti Emlékezet Intézetet, amelyet a közelmúltban gyanús autóbalesetben elhunyt Ján Langos alapított.
Ján Slota tetteiről apja, a titkosszolgálat egykori munkatársa is beszámolt annak idején az államvédelemnek: betörésekről, üzletfosztogatásokról, gépkocsilopásokról, illegális Ausztriába szökéséről. Slota apja ez év elején rejtélyes módon eltűnt, majd holtan találták.
Ján Slota bányamérnöknek tanult Kassán, később a csehszlovák légierőnél szolgált, majd iparvállalati részlegvezető volt. Háromszor nősült, első felesége magyar volt, három gyermeke van.
(Reggeli Újság korrigálva)