Felháborodtak a helyiek a munkácsi vár Turul-emlékművének egyeztetés nélküli, barbár eltávolítása miatt. A Mandiner a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkárát kérdezte a fejleményekről.
Hirtelen hozott határozattal a munkácsi városi tanács eltüntette a vár ikonikus turulszobrát, és helyette az ukrán címer háromágú szigonyát, a trizubát helyezik ki.
A kárpátaljai magyar kisebbség jogait és jóérzését figyelmen kívül hagyó lépésről Darcsi Karolinát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs titkárát kérdezzük.
Ahogy a politikus a lapnak elmondta: „A szobor lebontása abszolút meglepett minket. Korábban volt arra törekvés, hogy az ukrán kiscímert kihelyezzék a munkácsi várba. Azonban arról nem esett szó, hogy ezt a turulszobor helyén fogják megtenni. Az emlékmű eltávolítása a város ukrán lakosságát is mélységesen felháborította,
a város polgárai nemzetiségtől függetlenül magukénak érezték a szobrot,
amit Munkács bármely pontjáról lehetett látni. Ukrán civilek is javasolták a tiltakozó aláírásgyűjtés megindítását, ami jól demonstrálja a lakosság ragaszkodását a megszokott szoborhoz, és megmutatja a városvezetés önkényes működését.”
Hozzáteszi, hogy a döntés nem csupán a magyarságra nézve káros, hanem a műemlékvédelmi törvényt is megsérti, ugyanis a szobor Ukrajnában bejegyzett műalkotás. Darcsi arra is kitér, hogy megdöbbentő módon távolították el az emlékművet: „Amikor a rendelet kijött, épp légiriadó volt a városban. Ezt követően, alig két óra leforgása alatt tüntették el a szobrot.
A turult barbár módon egyszerűen lefűrészelték a talapzatról
úgy, hogy a madár karmai még az oszlopon maradtak, míg a közel egytonnás műalkotást a várárokba hajították. Mindezt villámgyorsan intézték egy olyan országban, ahol egy sima kátyuzásra is hónapokat kell várni.”
A lépést szerinte nem lehet máshogy értékelni,
mint a városvezetés és személyesen a polgármester súlyos provokációjaként,
ami az ukrán-magyar együttélés megbontását célozza. Jelen helyzetben szerinte egy ilyen akció az oroszok kezére játszik, és a társadalmi békét bontja meg az eddig egységes Kárpátalján. Ahogy fogalmazott, a háborús krízisben egy ilyen durva és önkényes akció érthetetlen nacionalista (szerintünk inkább soviniszta - a szerk.) erődemonstrációnak tűnik.
A városkép meghatározó eleme, a turulemlékmű már a második szobor a munkácsi várban. Az elsőt, Berczik Gyula alkotását még a millennium évében, 1896-ban emelték, majd 1926-ban, a csehszlovák megszállás idején elbontották. Az új, egyébként nagyobb méretű turulércalakra egészen 2008-ig várni kellett, amikor az Amerikából hazatérő Pákh Sándor kezdeményezésére és támogatására felavathatták az egyébként ukrán (pontosabban részben magyar származású ruszin - a szerk.) nemzetiségű művész, Mihajlo Beleny (magyarosan Belény Mihály - a szerk.) alkotását.
A szobor felállítása a kárpátaljai nemzetiségek egymás mellett élését is szimbolizálta, hogy egy ukrán többségű város mindennapjainak a jelentős számú magyar és orosz kisebbség is részese lehet. Ezt a gesztust szüntette meg a munkácsi városvezetés, amikor váratlan és gyorsan végrehajtott döntéssel a trizubára cserélte a turult. A magyar lakosság méltóságát és egyenlőségérzetét súlyosan sértő lépésről
a városi tanács nem konzultált a nemzetiségi képviselőkkel.
A döntéssel szemben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is tiltakozott. Dobsa István kárpátaljai politikus pedig úgy fogalmazott, hogy a rombolás helyett a békés egymás mellett élésre kellene törekedni, hiszen magyar és az ukrán történelmi jelképek megférhetnének egymás mellett: „Mélységesen elítélem a szándékot, és bízom abban, hogy akadnak olyan ukrán nemzetiségű emberek, akik velem együtt gondolják ezt így. Ne engedjék becsapni saját magukat! Rombolni mindig könnyebb, de az a gazemberek módszere. A Trizub megférhet az emlékmű mellett.”
A magyar kormány részéről Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára fogalmazott meg a fideszes Mandiner szerint éles kritikát: „Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete.”
Méltó örököseik a szovjeteknek
A helyi felháborodók sorát erősíti többek között Popovics Pál, helyi tanár is, aki rövid, de találó bejegyzésében mutatja be, hogy kikhez hasonlítanak ezek az európéer nagyukránok:
A csehek 1924-ben levették a turulmadarat egy sokkal magasabb obeliszkről de épségben, egészben helyezték el a várudvaron. Igaz, a szovjetek 1945-ben feldarabolták, beolvasztották és ötágú csillagokat öntöttek belőle.
2022-ben Baloga polgármester és bérencei suttyomban, sebtében és jogtalanul szétfűrészelték és a mélybe vetették, ezzel is igazolva intelligenciájukat valamint a város történelmi örökségeihez és az itt élő magyar kisebbséghez való hozzáállásukat. Méltó örökösei a szovjeteknek.
No de a kard és a karmok még fenn vannak az obeliszk tetején. Ragaszkodik a helyéhez...
Zoom
Ragaszkodik a helyéhez, helyünkhöz... (forrás: Popovics Pál Fb-oldala)
Zoom
Egyre több Facebook-profilon üzeni a turul, hogy visszajön (forrás: Fb)
Frissítés: Mi Hazánk: a magyar nemzet elleni támadás, haza kell küldeni az ukrán nagykövetet
Már több, mint 200, Kárpátaljáról elhurcolt, magyar nemzetiségű katona halt meg az ukrán-orosz konfliktusban Ukrajna oldalán, ukrán katonai egyenruhában. "Hálából" Munkács város vezetése elrendelte a Munkács váránál található Turul-emlékmű lebontását, és helyette az ukrán címer kihelyezését - írja közleményében Árgyelán János, a Mi Hazánk Külügyi és EU Kabinetjének elnöke. Alább a folytatás.
A Mi Hazánk Mozgalom a nemzeti jelképeink, köztük a turulmadár megrongálását, eltüntetését, meggyalázását a magyar nemzet elleni támadásként értékeli, ezért Ukrajnát barátságtalan országnak minősíti. Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal állítson le minden közvetett és közvetlen katonai segítségnyújtást Ukrajna részére, valamint küldje haza az ukrán nagykövetet a gyalázatos döntés eltörléséig!
A Mi Hazánk Mozgalom a béke megteremtésének híve, amit bármi áron el kell érni a háborúzó felek között. A cél, hogy nemcsak Magyarország, a magyar emberek, hanem az összes európai nemzet sorsa a megszokott kerékvágásban, megfelelő mennyiségű és normális árú gáz, üzemanyag, élelmiszer és egyéb nyersanyag biztosításával folyjon tovább. Ezért a konfliktus egyedüli megoldása a tárgyalóasztal melletti rendezés lehet, amely az oroszellenes háborús uszítás, a globalista óriáscégek és az Amerikai Egyesült Államok szankciós politikai érdekeinek kiszolgálása helyett a legfőbb célja kellene, hogy legyen az Európai Unió vezetésének is.
2. frissítés: A kormány zárójelbe tette Ukrajna magyarellenességét
Szijjártó Péter az InfoRádióban elmondta,
az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal,
de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.
„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen. Most amit leginkább tehetünk, az az, hogy a lehető legjobb kapcsolatot tartjuk fenn a kárpátaljai vezetőkkel. Viktor Mikita, a megyei kormányzó – aki szerintem kiváló ember, egészen kiváló ember – nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy magyarok és ukránok békében éljenek együtt Kárpátalján. Nagyon sokat tett azért, hogy a mesterségesen gerjesztett magyarellenes hangulatot visszafogja. Nagyon sokat tett azért, hogy a belső menekültek érkezését követően kialakult feszültségek se alakuljanak át etnikai, nemzetiségi alapú konfliktusokká. A vele való kapcsolattartás, az ő támogatása szerintem a legfontosabb”– mondta Szijjártó Péter az InfoRádió stúdiójában.
A külgazdasági és külügyminiszter a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.
„Biztos vagyok benne, hogy ő erről nem tudott, az ő józansága, a korrekt megközelítése teljes mértékben ellentétben áll azzal, amit most provokáció szintjén műveltek.
Ma az ukrán ügyvivőt be is kéretjük
a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozunk ezzel a lépéssel kapcsolatban” – mondta Szijjártó Péter.
A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak. Erre a legjobb eszköz, hogy a KMKSZ-szel folyamatos kapcsolatban állnak, a magyar főkonzulátusok ott vannak és teljes kapacitással üzemelnek, és hogy a megyei kormányzóval olyan jó viszonyt tartunk fenn, ami garantálni tudja a békés együttélést.
(Kuruc.info)