Ma délután megszületett az egyezség Markó Béla RMDSZ- és Tőkés László EMNT-elnök között. Eszerint a júniusi EP-választásokra az RMDSZ és az EMNT közös listát állít össze, amelynek első helyén Tőkés László áll majd. A második és harmadik helyekre az RMDSZ nevezi majd meg a jelöltjeit, a negyedik helyre pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács állíthat jelöltet. Ez volna a lapok és egyes "értelmiségiek" szerint az "összefogás" - ami nem kicsit hasonlít az egykori spicli Kovács Géza által szorgalmazott önmagáért és mindenkivel való összefogásra. Hogy legyünk összefogva, mi másért.



A nagykoalíció megnevezés ugyanakkor nem írja le a valós helyzetet, hiszen az EMNT - egy erdélyi újságíró megfogalmazása szerint Tőkés László írói álneve - egy háromfőssé degradált szervezet, melynek elnöke a püspök (hogy ő is legyen egy szervezet elnöke), ugyanakkor az egyezségből kimaradt az RMDSZ valódi ellenfele, a Magyar Polgári Párt.
Szekus Béláék tehát Tőkéssel akarták kihúzni az autonomista ellenzék méregfogát - a független indulást megkockáztatni még egyszer nem akaró püspök pedig (aki egyébként Orbán érdekében a Jobbik ellen is felszólalt már) segítségükre volt ebben, holott az MPP-től is kapott meghívót a listájára. (Azt azzal utasította el, hogy nem lépik pártlistára...) Szomorú.
A felek közötti egyezmény részleteiről Markó és Tőkés február 22-én ír alá paktumot, a "közös" lista pedig minden valószínűség szerint sima RMDSZ-lista lesz.
(Kuruc.info - Erdély Ma nyomán)