Erősen él emlékezetünkben az élmény, mikor a szatmárnémeti Láncos-templomban gyülekeztünk Ft. Tőkés László hívására, ezzel szemben az RMDSZ pedig néhány száz méterrel odébb éppen megfosztotta a püspök urat tiszteletbeli elnöki címétől. Nem hisszük, hogy az RMDSZ azóta javult volna, inkább tovább romlott! Az erkölcsi válság tovább mélyült, a bizalmatlanság pedig erősödött!
A Magyar Polgári Párt által javasolt magyar koalíció gondolata éppen a bizalmatlanságot és az erkölcsi válságot lett volna hivatott enyhíteni! Jelen állás szerint odalett mindaz az erkölcsi és politikai tőke, amelyet az erdélyi magyarság számára a másfél évvel ezelőtti Európai Parlamenti választások jelentettek!
Egy párt soha nem tud nemzeti lista lenni, így az RMDSZ sem tud önmagában nemzeti listát állítani! Tőkés László püspök úr számára valóban csapdahelyzetet teremtett az RMDSZ, ezért a Magyar Polgári Párt csalódottságát és aggodalmát fejezi ki.
A Magyar Polgári Párt a továbbiakban is az egyenes beszéd pártja kíván lenni és természetesen az elkövetkező időszakban sem leszünk partnerei közös ügyeink elmaszatolásának. Álláspontunkat igazolja az erdélyi és anyaországi közéleti személyiségek nyílt levele is, amelyhez alig huszonnégy órán belül közel ezer aláíró csatlakozott az erdély.ma internetes hírportálon.
Meggyőződésünk, hogy sokan vagyunk, akik az erkölcsi válság enyhítésén és a bizalom megerősítésén fáradozunk, az egyenes beszéd pártján állunk.
Székelyudvarhely, 2009. február 12.
a Magyar Polgári Párt sajtóirodája