Területcserével oldódhat meg az erdélyi Nyárádszeredában az újabb ortodox templom építésének terve körül kialakult vita - írja a kolozsvári Krónika napilap csütörtökön internetes kiadásában.
A nyárádszeredai ortodox parókia a zömében magyarlakta Maros megyei városka központi parkjában szeretné felépíteni harmadik templomát, amelynek alapkövét karácsonykor tették le. A helyi önkormányzat és a lakosság egy része ellenzi az építkezést, azzal a hivatalos magyarázattal, hogy csökkenne a városközpont zöldterülete.

Marius Pascan, Maros megye prefektusa, a kormány helyi megbízottja most azt javasolja, hogy a város központi parkjának egy részéért - amely az ortodox egyház tulajdona és ahová a templomot tervezik - az ortodox egyház fogadja el az önkormányzat ajánlatát, egy közeli telket.
A templom építése ellen korábban népszavazást akartak rendezni a városban, de a prefektus közigazgatási bíróságon támadta meg a városi önkormányzat referendumot támogató határozatát. Ezért szerdán 221 nyárádszeredai lakos beperelte a prefektust.
(MTI nyomán)