1952-ben, amikor Nyárádszereda (sajnos) megszűnt járási székhely lenni, az egykori vice törvényszék épülete az állam kezébe került. Később a kommunista hatalom Nyárádszereda legimpozánsabb középületében létrehozta a román árvaházat. Fokozatosan a színmagyar Nyárádszeredát ellepték a román nemzetiségű tanító-nevelők és a mindenhonnan odavitt románajkú gyerekek, akiknek később osztályokat is kellett létesíteni, és akik ottlétük alatt "ügyesen" gyarapíthatták a maréknyi ortodox lélekszámát.
A 2004-ben kibocsátott 11-54411-es számú hivatalos jegyzékkel végre Nyárádszeredában is felszámolták ezt a "gyermekkombinátot", és ezt az elrománosítás távosztagot, majd a középületet visszaszolgáltatták jogos tulajdonosának, Nyárádszereda város Helyi Tanácsának. Ekkor - jogosan - azt hitték Nyárádszereda lakosai, hogy a román állam végre mindörökre felhagy ezekkel a gyanús benyomulásokkal kicsiny mezővárosuk területére. Mélységesen csalódniuk kellett, mert a román hatalom ekkor három magánházat vásárolt hirtelen. Ezek a családi házak újra megteltek - valahonnan idehozott - románajkú gyermekekkel, akik folytatták azt, amit elődeik elkezdtek.
Hab a tortán, hogy a Maros Megyei Tanács - élén az RMDSZ-es vezetőkkel - valósággal büszkélkedik ezzel a "pompás" eredménnyel. A megyevezetés a magyar nyelvű honlapján a 2004-2007 közötti időszak egyik legfontosabb megvalósításaként tüntetik fel a 3 családi típusú árvaház megvásárlását Nyárádszeredában.
A rendtartó székely falvakban az idegenek nem állíthattak székelykaput portájuk elé! Mai mai RMDSZ-es főnökeink házakat vásárolnak a jövevényeknek, és a sors iróniája, hogy még kérkednek is ezzel.
(SzékelyR - SzKR)