A „Magyar összefogás” elnevezésű erdélyi „nagykoalíció”, a Tőkés-Markó tandem által fémjelzett hatalomvágyó és kisstílű, a valós problémákat folyamatosan szőnyeg alá söprő politikai torzszülött formáció nem engedte meg a Magyar Polgári Párt képviselőjének, hogy felszólaljon Csíkszeredában, a magyar intézményvezetők elbocsátása ellen tiltakozó magyarok előtt. Alább az MPP közleménye és a beszéd, mely húsz évvel a véres forradalom, a kommunista rezsim megbukása után, a „demokrácia” fénykorában nem hangozhatott el.
A Magyar Polgári Párt közleménye a csíkszeredai nagygyűlés után
 
Csonka marad a magyar összefogás
Nem adtak szót a rendezők a Magyar Polgári Párt képviselőjének a csíkszeredai nagygyűlésen. Nyilván szándékos politikai diszkrimináció történt és sajnálatosnak tartjuk, hogy az összesereglett hallgatóságot megfosztották a Magyar Polgári Párt véleményének megismerésétől. A beszéd letiltása megerősíti korábbi álláspontunkat, hogy rész összefogásról van csupán szó, az RMDSZ valódi célja továbbra sem az együttműködés, hanem a hatalom kizárólagos gyakorlása.  A Csíkszeredában elhangzott szép szavak az összefogásról és az autonómiáról hamisan csengenek, talán elégségesek szavazatok megszerzésére, de kételkedünk abban, hogy ezt tettek követik majd.
A Magyar Polgári Párt  Hargita megyei szervezete köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik ellenérzéseiket félretették és  elmentek Csíkszeredába és részvételükkel tiltakoztak a román hatalom elrománosítási intézkedései ellen, ugyanakkor hittel vallja, hogy nem a szavak és igeretek, hanem a tettek ideje jött el.
 
Csíkszereda, 2009 május 22.
 
A Magyar Polgári Párt Hargita megyei szervezete nevében, Thamó Csaba
 
 A beszéd, mely nem hangozhatott el
Tisztelt közönség!
 
A Magyar Polgári Párt nevében szólok Önökhöz. Miért kell most tiltakoznunk? Azért, mert újból megaláztak saját szülőföldünkön, azért mert tűrhetetlen és elfogadhatatlan számunkra, hogy magyar tannyelvű iskoláinkat olyan főtanfelügyelő igazgassa, aki nem beszéli a nyelvünket!
Ami most történik Székelyföldön - a magyar vezetők eltávolítása - egyben figyelmeztetés politikusaink számára: nem megoldás mindig a román kormányban üldögélni, nem a bukaresti kis lépések vezetnek eredményre, nem segít rajtunk a román pártokkal való parolázás. Nekik csak addig van szükségük a magyarokra, amíg ország-világ előtt, a kirakatban bizonyíthatják ezzel, hogy milyen nagyszerű a kisebbségek helyzete Romániában. És bizony el kell ismerni, hogy sok esetben vezetőink viselkedése okot is adott erre! Csak addig volt szükség a magyarokra a miniszteri bársonyszékekben is, amíg fölvették Romániát a NATO-ba és az Európai Unióba!
Ma már mindenki előtt világos: egyetlen garancia van arra, hogy szülőföldünkön saját magunk intézhessük a közügyeket. Ez a garancia Székelyföld területi autonómiája. Milyen decentralizáció van jelenleg? Most, amikor a dekoncentráltnak nevezett intézmények élére a centrumból nevezik ki egyetlen tollvonással a vezetőket! Nevetséges és megalázó bánásmódban van részünk!
Örvendek annak, hogy közülünk sokan belátják végre: tartós jövőt csak az önrendelkezésre lehet építeni, és aki nem ezt teszi, az itt élő emberek jövőjét veszélyezteti!
Azért vagyunk itt, mert kudarcot vallott az eddig folytatott politika: amit felépítettek évek során, elveszni látszik rövid idő alatt! Azért vagyunk itt, hogy tanulságokat fogalmazzunk meg saját magunk és népünk számára. Hogy összefogás kell, valódi és tisztességes összefogás, melyből nem szabad kihagyni senkit, aki hitelesen képviseli érdekeinket.
Azért vagyunk itt, hogy kimondjuk: az együtt jelszót nem szabad lejáratni, az egység hangoztatása ne maradjon üres választási jelszó.
Azért vagyunk itt, hogy kimondjuk: csak egyetlen járható út van, s ez az autonómia útja. Valóban kormányon kell lenniük mindig a magyarok hiteles képviselőinek, de nem Bukarestben, hanem itt a Székelyföldön!
Legyenek székelyföldi emberek a hivatalokban, az itteni közösség nevezze ki, és ellenőrizze őket! De ne legyenek többé pusztán pártérdeken alapuló kinevezések, sem románok, sem magyarok! Ne Bukarestből irányítsanak, önrendelkezésre van szükségünk! Ez nem csorbítja sem a román állam területi épségét, sem a Székelyföldön élő román polgártársaink jogait! Ez lehet a gazdasági fellendülés alapja! Ez biztosíthat gyerekeink, unokáink számára biztos jövőt és félelem nélküli életet szülőföldünkön! Éljen az autonómia! Éljen Székelyföld!
 
Thamó Csaba