Alább a román érdekeket szolgáló polgármester szánalmas, csak a lényegről nem szóló magyarázkodása elképesztő helyesírási hibáival együtt, eredeti formájában.
Nyárádszereda város RMDSZ frakciója nevében, a kölönböző internetes hírportálokon megjelent, aláírásgyüjtő petició hamis, a hazai és nemzetközi közvéleményt félretájékoztató állításait szeretném megcáfolni.
Minden döntésünknél, javaslatunknál a város, lakosaink, gyerekeink érdekeit tartottuk, tartjuk szem elött. Városunknak fejlődést szeretnénk, lakosainknak konfliktusmentes nyugodt életet, gyerekeinknek minél jobb tanulási körülményeket.
Célunk az évszázadok óta létező központi park megmentése amivel tartozunk elődeinknek és ami kötelességünk a jövő nemzedékeivel, gyerekeinkkel, unokáinkkal szemben.
Úgy érezzük megvívtuk a magunk harcát, ugyanis az 1990 –ben a nyárádszeredai ortodox egyház által telekelt 1022 négyzetméteres, a Nyárádszeredai 537-es telekkönyvbe bejegyzett 160/1/a számú parcellát sikerül két évtizedes pereskedésekkel tele konfliktus után visszaszerezni Nyárádszeredának.
Kijelentjünk, hogy:
- Hamis az az állítás amivel minket vádolnak és ami szerint „sértjük a gyerekek tanuláshoz való jogát”, hisz a lebontandó 139 éves, eredetileg lakóháznak épült, vályog, salétromos, sötét és közegészségügyi engedély nélkül müködő épület helyett korszerű, új osztálytermeket biztosítunk gyerekeinknek.
- Hamis és megtévesztő egy olyan jogszabályra hivatkozni, amelynek semmi köze a város közterületeihez, ezek jogállását a 964/2002-es Kormányhatározat 60-as függeléke tartalmazza.
- Hamis az az állítás, miszerint a város vezetősége nem lenne tisztában a a városban müködő 17 oktatási intézmény helyzetével, hiszen csak ebben a pillanatban 7 olyan épület van, ahol infrastrukturális beruházások folynak.
- Hamis az az állítás miszerint nem lenne terv a könyvtár állományának az elhelyezésére, hiszen a volt gyerekház épületében ideiglenesen sokkal jobb körülményeket tudunk biztosítani a könyvek elhelyzésére és ugyanott egy korszerüen felszerelt információs központot is müködtet az önkormányzat.
- Az ortodox egyházzal megkötött elvi megállapodásban egyébként, a közvetitő Maros megyei alispán megígérte -amire a kézjegyét is adta – , hogy minden lehető lépést megtesz annak érdekében, hogy kormányalapokból, a már meglévő tervek alapján új osztálytermeket építsünk. Nem fog a területcsere megtörténni, mindaddig, amig ez az igéret nem valósul meg.
Tehát: Sikerül megőrizni a központi park zöldövezet rendeltetését, visszakerül a város tulajdonába az 1938-ben elajándékozott terület és új osztálytermek épülnek
- Felelősségünk teljes tudatában kijelenthetjük, hogy egy olyan súlyos, a város hétköznapi életére negatívan kiható problámát sikerült okosan és felelősen kezelnünk, amit eddig egyetlen nyárádszeredai tanács sem mert felvállalni
- Köszönjük mindazoknak a nyárádszeredaiknak, akik a józan eszükre hallgatva támogatták és támogatják a városi tanács abszolút többségét, azokat az embereket, akik felelőséggel és alázattal szolgálják a békesség és az egymás iránti megértés jegyében azt a közösséget, amely erre felhatalmazta őket, abban a reményben hogy Nyárádszeredában folytatódni fog a gazdasági és infrastrukturális fejlődés, bővülnek a közszolgáltatások és a városvezetés ezentúl azokra a feladatokra fog tudni öszpontosítani, amelyek nem az önös, kicsinyes és szüklátókörű érdekek mentén fogalmazódnak meg, nem a feszültségkeltő hangulatot szítják, hanem a valós helyzetet és a politikai realításokat figyelembe véve próbálnak megoldást találni a közösséget a mindennapi életében érintő problémákra.
Habár elismerem és nagyra értékelem az aláírók jószándékát, nem tekinthetek érvényesnek egy olyan véleménynyilvánítást, amely nem a valós helyzet ismeretén alapszik, hanem hamis és megtévesztő információk alapján, kizárólag a kezdeményező Polgári Párt politikai ambicióit szolgálja egy olyan helyzetben, amikor az emberek nagytöbbsége számára nyilvánvalóvá vált, hogy egy olyan politikai doktrina, amely a tagadáson, a hasztalan és céltalan ellenkezésen, az érdemleges és a hatékony tanácsi munka állandó és tudatos bojkottálásán kívül nem tud, de nem is akar semmiféle választ adni egyetlen, a közöség mindennapjait érdeklő kérdésre sem. (Kiemelés az eredeti szövegben.)
Dászkel László,
Nyárádszereda polgármestere
(Erdély Ma)