Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezete a mai Románia magyarok lakta részein sokszínű kulturális és közéleti tevékenységgel kívánja megőrizni, vagy ha kell, újjáéleszteni az ifjú nemzedékek magyarságtudatát. Az EMI minden politikai párttól és szervezettől független civil szervezet, amely a magyarságnak szülőföldjén való boldogulásáért és megmaradásáért küzd.
Az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete választ keres – és kíván adni – az összmagyarságra ható XXI. századi kihívásokra. A magyarok lakta területeken működő EMI a Háromszék megyei Sepsiszentgyörgyön 2004-ben, Kézdivásárhelyen 2006-ban alakult meg. A két nagyobb városon kívül az ifjúsági mozgalomnak még Baróton és Kovásznán vannak tagjai.

Nemes Előd (fotó: Ozsváth Csilla)
A háromszéki, s azon túl az országos Erdélyi Magyar Ifjak szervezetét, céljait és vágyait bemutató beszélgetést Sepsiszentgyörgyön, az EMI-nek is otthont adó Kós Károly utcai Turulmadár Ifjúsági Irodában egybegyült fiatalokkal folytatjuk.
A háromszéki EMI logója sokat mondó: Piros-fehér-zöld háromszögben a nemzetiszín zöldjéből kinövő három hegy, s rajtuk egy-egy fenyő, a székelység és e táj elszakíthatalanságának jelképe. A háromszög csúcsától jobbra a növekedő hold, balra pedig a napkorong látható.

Emisek tüntetése a Bolyai Egyetemért Sepsiszentgyörgyön (fotó: archív)
Az Erdélyi Magyar Ifjak Háromszéki területi szervezetének tagjaival készült interjút három folytatásos részletben adjuk közre.
Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak Háromszéki területi szervezetének elnöke 28 éves, földrajz-német szakos egyetemet végzett, közigazgatásból diplomázott, tanügyi vezetésből mesterizett. A Háromszék Megyei Tanács (Önkormányzat) ifjúsági referense, a 45 civil szervezetet tömörítő Civilek Háromszékért Szövetség ernyőszervezet alelnöke és a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetője.
- Milyen tevékenységet folytattok a magyarságtudat erősítésére? – tesszük föl az első kérdést Nemes Elődnek.
- Az elmúlt négy esztendőben lebonyolított száz rendezvényünknek több mint tízezer résztvevője volt. Jelen voltunk az EMI országos megmozdulásain, amelyek a Trianon-film erdélyi levetítésével kezdődtek. Bombaként robbant a film vetítése és az azt kísérő megmozdulások, amelyeknek köszönhetően szervezetünk egy csapásra közismertté vált. Ezt követték az önálló magyar Bolyai Egyetem visszaadásáért szervezett megmozdulások. Sepsiszentgyörgyön három ízben is tüntettünk az egyetemért. Wass Albert irodalmi munkásságának megismertetését is fontos feladatunknak tekintjük.
- Wass Albertre kiváltképpen haragszanak a román elvtársak.

Az EMI irodája a Kós Károly utcában (fotó: Ozsváth Csilla)
- Valóban. Mi igyekszünk a mérsékeltebb román újságíróknak és közéleti embereknek megmagyarázni azt, hogy ki is volt tulajdonképpen Wass Albert, milyen életművet hagyott maga után. A románok viszont állandóan a háborús bűnösi mivoltát emlegetik.
 
- Ezt az állítást egyébként eddig senki sem bizonyította hitelesen.
- Ez valóban nem nyert bizonyítást. Birtokunkban van a helyi ügyészség által kiadott végzés, amelyben világosan le van írva, hogy a Wass Alberttel kapcsolatos rendezvényeken az EMI valójában nem az író életét, hanem irodalmi munkásságát népszerűsíti. Az ügyészségi dokumentum védelmet jelent számunkra azokkal szemben, akik azt állítják, hogy Wass Albert háborús bűnös volt, s mi pedig dicsőitjük.
- A magyarság, s azon belül a Székelyföld igaz, tehát mások által nem meghamisított történelmét miként próbáljátok megismertetni az itteni fiatalokkal?
- Rendszeresen rendhagyó történelemóra-sorozatot tartunk. Az eddig 28 alkalommal megtartott sorozatnak eddig nagy sikere volt. Az előadások tartására elsősorban helyi történelemtanárokat, illetve Sepsiszentgyörgy város és térsége múltjának kutatóit hívjuk meg. Célközönségünk elsősorban a fiatalság. Azt mondják, hogy a mai fiatalokat nem érdekli a történelem, de ez nem igaz, mert egy-egy jól megszervezett rendhagyó történelemóránkon esetenként száznál is több érdeklődő vesz részt. Egyébként szónokversenyt is szoktunk rendezni, s az idei március 15. ünnepség sepsiszentgyörgyi szónokát mi választottuk ki. Iochom Zsolt, az EMI szónoka a Duna TV közvetítésének jóvoltából ország-világ előtt kifejthette az Erdélyi Magyar Ifjúság ünnepi gondolatait. Tíz esztendős szünet után a diákegyesületek találkozóját is újraindítottuk. A Szent György Lovagja elnevezésű vetélkedőn középkori lovagi tornán bizonyíthatják ügyességüket a fiatalok.
- Az EMI-tábor szintén gerenda a román, de még az anyaországi magyargyűlölő sajtó szemében is. Mi ezeknek a táboroknak a lényege?

Sepsiszentgyörgyi emisek a Turulmadár Ifjúsági Irodában (fotó: Ozsváth Csilla)
- Az EMI országos táborát az idén ötödik alkalommal rendezzük meg Gyergyószentmiklóson. Legnagyobb jelentőséggel a gyergyószentmiklósi tábor bír, mert eddig is voltak ugyan hasonló rendezvények a Felvidéken és a Délvidéken is, de a több mint tízezer érdeklődőt vonzó EMI-tábor az mégiscsak a gyergyói, amely az idén augusztus 5-9. között lesz. A gyergyószentmiklósi tábor, akárcsak a múltban, az idén is a színes zenei kínálat mellett prózai és képzőművészeti értékeket is fölmutat, amelyekre úgymond, vevő a magyar fiatalság. Öt tematikus sátorban folynak majd az előadások, filmvetítések, hagyományörző tevékenység és az elmaradhatatlan borsátor. A nagyszínpadon zajlanak a hangversenyek s az idei föllépők közül kapásból megemlíteném a Transylmania, Kormorán, Ismerős Arcok, Beatrice, Kárpátia, Patrióta és a Zanzibár együttest.
- Milyen az EMI tevékenységének itteni sajtóvisszhangja?
- Érdekes módon ellentétben azzal a gyakorlattal, amelyet a magyarországi sajtó művel az ottani nemzeti szervezetekkel szemben, nálunk a magyar nyelvű sajtó nem fasisztázza és szélsőjobboldalizza, hanem inkább értékeli a tevékenységünket.
- A román nyelvű sajtó is ennyire visszafogott az EMI megítélése terén?
- A helybeli, tehát a háromszéki román sajtó, néha kirohanásokat intéz ellenünk, de ez nem nevezhető általánosnak. A román sajtónak két kedvenc vesszőparipája van: Wass Albert és az EMI-táborok. E két téma említésekor a helyi román sajtó dühbe gurul. Persze, tárgyilagos tudósításokat is szoktak közölni a rendezvényeinkről. Egy-egy nagyobb visszhangot kiváltó Wass Albert-rendezvényünkre vagy a Bolyai Egyetem visszaadásáért szervezett megmozdulásunkra, valamint az EMI-tábor rendezésére általában a román sajtó is fölkapja a fejét.
Hering József