Az utóbbi hetek politikai fejleményei megerősítik, hogy helyesen döntött a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága, amikor azt javasolta székely honfitársainknak, hogy az államelnök-választáson vegyenek részt minél nagyobb számban, és érvénytelenítsék szavazólapjukat.
Az elnökválasztás kapcsán kialakult, tragikomédiába hajló politikai válság mindenki számára világossá teszi, hogy a román politikai elitet kizárólag a hatalom érdekli. Ilyen körülmények között akár természetes reakció lenne a politikától való elfordulás, a távolmaradás az urnáktól.
Azonban két dolgot figyelembe kell venni:
1. A november végi szavazást mindenképp megszervezik.
2. A román hatalom eddig megakadályozta a székelységet, hogy hivatalos népszavazáson foglalhasson állást Székelyföld autonómiájának kérdésében.
Használjuk ki ezt az alkalmat, s tegyük a november 22-i elnökválasztást Székelyföldön autonómia-népszavazássá! Akinek fontos Székelyföld autonómiája, aki csak él és mozog, vegyen részt a szavazáson, s határozottan érvénytelenítse a szavazólapját! Ne hallgasson senki az elnökjelöltek fedezet nélküli ígérgetéseire, de ne is forduljon el érdektelenül a szavazástól. Legyen ezúttal is Székelyföldön a legmagasabb a részvétel, mindenki győzze meg barátait és ismerőseit, hogy vegyenek részt a szavazáson. Ne azért menjünk el szavazni, hogy a legkisebb rosszat válasszuk, hanem azért, hogy határozott tiltakozó megnyilvánulásunkkal cselekvő részesei legyünk a jövő alakításának. Ne válasszunk elnököt Romániának, amíg nem választhatunk Székelyföldnek is!
Ne tegyünk pecsétet egyik jelöltre sem, hanem érvénytelenítsük a szavazólapot több pecsételéssel! Kétségtelen, hogy ez egy közvetett módszere az akaratnyilvánításnak, de esély arra, hogy a világ felfigyeljen rá, az érvénytelenné tett szavazatokat az autonómia melletti akaratnyilvánításként értelmezze.
Marosvásárhely, 2009. október 16.

Izsák Balázs


a Székely Nemzeti Tanács elnöke
(Erdély Ma)