Élete legnagyobb próbatételeként éli meg Tőkés László, hogy felesége válókeresetet nyújtott be - nyilatkozta a politikus hétfőn az MTI-nek.
A politikus az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy felesége egy héttel ezelőtt kezdeményezte a válópert, s még decemberben elhagyta őt, otthonukból elköltözött. "Mivel ezen a helyzeten nem tudtam változtatni, döntését kénytelen vagyok tudomásul venni és tiszteletben tartani" - mondta Tőkés László.
Rámutatott: család- és gyermekszerető emberként élete legnagyobb próbatételeként és válságaként éli meg a történteket. Leszögezte: az ügy további részleteibe nem avatja be a nyilvánosságot, mivel családját óvni akarja a nyilvánvaló politikai ártó szándéktól, valamint a bulvársajtótól. A politikus hozzátette, hogy munkájának és hivatásának a továbbiakban is megpróbál töretlenül eleget tenni.
A politikus kifejtette: a román sajtó úgy tálalja a hírt, mintha felesége nyilatkozott volna. A valóság viszont az - tette hozzá -, hogy Tőkés Edit nem nyilatkozott a sajtónak, amely megszerezte a válóperes dosszié tartalmát, miközben őt még nem is értesítették a válóper beadásáról és a tárgyalásról.
A Mediafax román hírügynökség hétfőn közölte, hogy Tőkés Edit, az EP-képviselő felesége hűtlenséggel vádolja férjét válókeresetében, amelyet a nagyváradi bírósághoz nyújtott be.
Korábban írtuk: Válókeresetet nyújtott be Tőkés László európai parlamenti képviselő felesége, aki hűtlenséggel vádolja férjét - adta hírül hétfőn a román Mediafax hírügynökség.
Tőkés Edit szerint férje többször is megcsalta, emellett azt állítja a nagyváradi bírósághoz benyújtott keresetben, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt püspöke huszonöt éves házasságuk alatt "terrorizálta" őt, és "lelki sérüléseket" okozott neki.
A Tőkés házaspárnak három gyermeke van. A válókereset indoklásában Tőkés Edit azt állítja, hogy a viszonyuk megromlásáért kizárólag férje a hibás, akinek "számos" szerelmi kalandja volt, amelyekről az EP-képviselő "kollégái" is tudnak.
A Mediafax tudósítása szerint Tőkés Edit azt kéri a keresetben, hogy vehesse fel ismét lánykori nevét. Gyermektartási díjként férje jövedelmének az egyharmadára tart igényt két gyermekük számára, akik még nem fejezték be tanulmányaikat. A nagyváradi bíróság május 12-re tűzte ki a válóper első tárgyalását.
Az EP-képviselő nem kívánta kommentálni a román hírügynökségnek felesége keresetét, a magánélet tiszteletben tartásához való jogra hivatkozva.
(MTI)
Az alábbi kiegészítés az Index híréből származik. Mint az egyik hivatkozásból kiderül, a Kuruc.info közölte a szóban forgó levelet, melyet utólag eltávolítottunk, miután több megkeresés is érkezett hozzánk, melyek azt állították, hogy a levél hamisítvány. Nos, ezek fényében...
Arról, hogy nincs minden rendben a házaspár körül, már tavaly nyáron lehetett hallani. Tőkés László egy nagyváradi sajtótájékoztatón bemutatott egy levelet, amit a feleségének tulajdonítottak. Ebben a levélben az áll, hogy Tőkés hátat fordított temesvári bajtársainak, a "családi életünket pedig felszámolta (...) saját különutas életét hivatalosan megalapozta".
Tőkés László az Erdély Online cikke szerint úgy fogalmazott, "szinte testi fájdalmat okoz az a rengeteg támadás, ami személyemet éri, de próbáljuk méltósággal elviselni ezeket a dolgokat".