A román állam hivatalos ünnepe legyen Románia minden állampolgáráé, ne csak a románoké - javasolja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szerdai közleményében, emlékeztetve a szervezet december 4-i küldöttgyűlési határozatára.
A Toró T. Tibor ügyvezető elnök aláírásával napvilágot látott - az MTI bukaresti irodájába is eljuttatott - közlemény emlékeztet arra, hogy a küldöttgyűlésen a Maros megyei küldöttség indítványa alapján arról döntöttek: az EMNT megfontolásra ajánlja Románia parlamentjének, hogy a "románok nemzeti ünnepe" (ziua nationala) mellett vezessék be Románia "állami ünnepét" (sarbatoare de stat), s a társadalom széles rétegeivel való konzultáció alapján olyan dátumot jelöljön ki, amely egyetlen, Románia területén élő ősi nemzeti közösség érzékenységét sem sérti - áll a javaslatban.
Toró T. Tibor hangsúlyozza: az EMNT tiszteletben tartja a román nemzeti ünnepet, december elsejét. Felidézi Tőkés Lászlónak, a szervezet elnökének december elsejei budapesti nyilatkozatát, amelyben elhangzott: "az ő örömünnepük számunkra gyásznap, hiszen kilencven esztendővel ezelőtt Nagyrománia ősi magyar hazánk tragikus szétdarabolása révén jött létre". A szerdai közlemény továbbra is sajnálatosnak tartja, hogy "az 1989-es temesvári forradalom tüzében fogant szabad Románia" "a hagyományos nemzetállami nacionalizmus jegyében" olyan napot választott nemzeti ünnepéül, melyben az erdélyi magyarok nem osztozhatnak a többségi románokkal.
"December 1. legyen tehát a román nemzet ünnepe, ha ez volt a román képviselők többségének döntése, mi ezt tiszteletben tartjuk. Emellett viszont azt kérjük, hogy közös erővel találjunk egy olyan napot az állami ünnepre, amelyet románok és magyarok, illetve más nemzeti közösségek együtt, közösen tudnak ünnepelni" - áll az EMNT közleményében.
(MTI)