Oláh Zoltán
"Nem etnikai incidens" a magyarverés a román rendőrség szerint, hiába szidalmazzák közben magyarsága miatt az áldozatot. Alább olvasható az erdélyi Krónika cikke.
Román huligánok szombaton este baseball-ütővel megverték Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát. Az intézményvezetőt egyértelműen magyarsága miatt bántalmazták. Oláh Zoltán a Krónikának elmondta, a súlyos incidens szombaton éjszaka történt, amikor három román nemzetiségű fiatal kövekkel dobálta a római katolikus egyház Béke utcában található épületeit.
Összesen hat ingatlan, a szeminárium, a gimnázium, a rektori és alkalmazotti lakások ablakát törték be. A rektortól ugyanakkor megtudtuk, korábban is előfordult, hogy az utcában kővel dobáltak, ablakot törtek be és kiabálták, hogy „Afara cu ungurii din tara! Jos cu ungurii!” (Ki a magyarokkal az országból!) Oláh Zoltán elmondta, korábban még soha nem törtek be ennyi ablakot. Amikor észlelte a huliganizmust, a rektor riasztotta a rendőrséget, majd megpróbálta lefényképezni az elkövetőket. Az utcában a felújítások miatt nem volt villany, ezért közelebb kellett mennie, hogy lencsevégre kapja őket. Az egyik román fiatal azonban ekkor odarohant Oláh Zoltánhoz, hogy elvegye a fényképezőgépet. Dulakodni kezdtek, mire a másik két garázdálkodó is ott termett, az egyikük pedig baseballütővel hátba, majd fejbe ütötte az intézmény rektorát, aki eszméletét veszítette. A teológia egyik alkalmazottjának férje sietett a földön heverő Oláh Zoltán segítségére, de őt is leütötték, majd a földön tovább rugdosták.
Rendőrség: nem etnikai incidens
Időközben a rendőrök is a helyszínre érkeztek. Luminita Rac, a gyulafehérvári kapitányság szóvivője lapunknak elmondta, a rendőrséget szombaton éjfél után tíz perccel értesítették, hogy ismeretlen tettesek kövekkel dobálóznak, és hat ingatlan ablakát törték be. A rendőrök azonnal a helyszínre siettek, az egyik gyanúsítottat a helyszínen elfogták, a másik kettő elszaladt, de később őket is azonosították. Az elkövetők, a 34 éves P. C. R., a 29 éves P. V. D., és a 27 éves G. M. I. mindhárman gyulafehérváriak. A nyomozás során a rendőrség azt állapította meg, hogy egy klubból távoztak ittasan, betörték az ablakokat, bántalmaztak két férfit és eltulajdonították az 1800 lej értékű fényképezőgépet. A 27 éves férfit nem találták otthon, a másik két elkövetőt a rendőrség átadta az ügyészségnek, javasolva az előzetes letartóztatásukat, rongálás, ütlegelés, rablás és közerkölcs elleni vétség miatt.
A Fehér megyei főfelügyelő szerint azonban nem nevezhető magyarellenes cselekedetnek a garázdálkodás, ugyanis "az elkövetők nem írtak ki semmilyen sértő feliratot, a magyarsághoz kapcsolódó szimbólumokat sem gyaláztak meg". Luminita Rac elmondása szerint "a rendőrség politikamentes intézmény, amely nem döntheti el egy tettről, hogy nacionalista, valamilyen etnikum ellen irányuló vagy sem". A rendőrség egyébként, amikor az ügyészségnek átadta a bűnvádi iratcsomót, azt javasolta, hogy a fiatalokat helyezzék őrizetbe, azonban az ügyészség nem vette figyelembe a rendőrség véleményét, így az elkövetők szabadlábon védekezhetnek. Viszont megtiltották nekik, hogy elhagyják az országot. Oláh Zoltán lapunknak elmondta, elégedett a rendőrség hatékonyságával, gyorsan kézre kerítették az elkövetőket.
Kelemen Hunor példás büntetést vár
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke aggasztónak tartja a magyarellenes indulatok felerősödését, ezért meglátása szerint a romániai politikai vezetők – egyes nemzeti liberális, korábbi nagy-romániás, továbbá szociáldemokrata képviselők – is felelőssé tehetők. Kelemen Hunor a Krónika kérdésére elmondta, elítéli a hasonló akciókat, és kéri a tettesek felelősségre vonását. „Nem szabad szemet hunyni a történtek fölött” – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke, hozzátéve: a belügyminiszterhez fordul panasszal. „Remélem, hogy a hatóságok példásan megbüntetik a rektor bántalmazóit” – fogalmazott a politikus, aki fontosnak tartja, hogy a történtek ellenére Gyulafehérvár élhető város maradjon, ezért a helyi önkormányzat és a megyei prefektúra vezetőit is értesítették a történtekről.
Korábban írtuk: Román huligánok egy csoportja baseball-ütővel megverte Oláh Zoltánt, a gyulafehérvári római katolikus teológiai intézet rektorát - adta hírül hétfőn internetes honlapján a Keresztalja című katolikus hetilap.
A Kolozsváron szerkesztett lap honlapján azt írja, hogy az eset szombat este történt. A konfliktus abból adódott, hogy a rektor le szerette volna fényképezni a három román fiatalt, amint éppen kővel dobálták be az épület ablakait.
Az ittas állapotban levő fiatalok ekkor nekiestek a rektornak, szidalmazni kezdték magyarsága miatt, és a náluk levő baseball-ütővel két csapást mértek rá, egyet a hátára, egyet pedig a fejére. Oláh Zoltán elvesztette eszméletét, sebeit a sürgősségi részlegen varrták össze. A rektor feljelentést tett a rendőrségen, a három támadóból kettőt elfogtak, ők szabadlábon védekezhetnek. (!) Tettükért három hónaptól 20 évig terjedő szabadságvesztés róható ki. Gyulafehérváron nem ritkák a magyarok elleni atrocitások, megfélemlítési kísérletek - olvasható a Keresztalja honlapján.
(MTI nyomán)