Az erdélyi magyar politikai élet „kategorikus imperatívusza” az összefogás – idézte a hétfői erdélyi magyar sajtó Tőkés Lászlót, aki elsősorban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) „üzent” e megállapításával, miközben a Magyar Polgári Párt éppen a szövetség ellenében akar összefogni Tőkésékkel a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokon.
Az Európai Parlament alelnöke, aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, hétvégi nagyváradi sajtóértekezletén az erdélyi magyar politikai összefogást az „egyetemes magyar együttműködés rendszere részének” nevezte. Emlékeztetett arra, hogy 2009-ben az RMDSZ az erdélyi „magyar összefogás listáján" jutott be két másik erdélyi magyar politikussal (az RMDSZ-es Winkler Gyulával és Sógor Csabával) együtt.
„Az akkor létrejött együttműködés azonban az RMDSZ hibájából utóbb félbeszakadt” – vélte Tőkés, „szándékos csúsztatásnak” minősítve az RMDSZ „egységretorikáját”. Azt mondta: a szervezet vezetői többször felrótták neki, hogy az RMDSZ színeiben szerzett EP-képviselői mandátumot, holott – mint hozzátette – nem ő kéredzkedett fel az RMDSZ szekerére, hanem az RMDSZ kérte fel őt a közös lista vezetésére.
„Az RMDSZ kizárólagosságon alapuló döntései továbbra is az érdemi összefogás ellen hatnak: saját korábbi álláspontjukkal homlokegyenest ellenkező nézeteket képviselve játszanak dicstelen szerepet a kudarcos román kormányban, illetve a verespataki afférban, a demokrácia eszméjének hadat üzenve akadályoztatják az új erdélyi magyar párt (az Erdélyi Magyar Néppárt – a tud.) bejegyeztetését” – mondta Tőkés.
A Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) ugyanakkor szombati kongresszusán ugyancsak hitet tett az erdélyi magyarság összefogása mellett, csak éppen „másfajta felállásban”. Szász beszédében kifejtette, hogy pártja a romániai önkormányzati választásokon az RMDSZ ellenében kíván úgynevezett nemzeti alternatívát állítani, és ennek érdekében kész együttműködni a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal, valamint a Székely Nemzeti Tanáccsal.
Az MPP elnöke – a verespataki beruházásra utalva – kijelentette: „az RMDSZ népnyúzó, ciános politikáját le kell váltani!” Az „erdélyi magyar erkölcsi többség” megerősítésére hívta fel a figyelmet, szerinte a nemzeti és keresztény értékközösségen túl meg kell szólítani a keresztény gondolkodás jegyében a társadalom peremére szorult társadalmi rétegeket.
(MTI)
Korábban írtuk: Tőkés: Elképzelhető az együttműködés az RMDSZ-szel a jövő évi választásokon
Tőkés László, az EP alelnöke szerint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt számára "a magyarság érdekeinek szolgálata kötelező”, és csak ennek alapján képzelhető el az RMDSZ-szel való együttműködés a jövő évi választásokon – jelenti a MEDIAFAX tudósítója.
Nagyváradi sajtótájékoztatóján Tőkés László pénteken azt nyilatkozta, természetesnek tartja, hogy abból a tisztségből, amelyet betölt, mind országa (ti. Nagy-Románia), mind a magyar közösség érdekeit szolgálja.
"Ez nem mond ellent egymásnak” – jelentette ki Tőkés.
Azt mondta, azért jelöltette magát az RMDSZ-szel közös listán az Európai Parlamenti választásokra, mert "a Szövetségnek nem lett volna esélye EP-képviselői mandátum megszerzésére", és "mert a magyar közösség érdekeit akarja szolgálni".
"Némelyek elfelejtik, hogy nem én kértem a listára való felvételemet, hanem az RMDSZ volt olyan helyzetben, hogy nem volt esélye egy európai képviselői helyet megszerezni, és ők kértek fel, hogy fogadjam el a lista első helyét mint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Nem az RMDSZ kedvéért mentem bele ebbe a kompromisszumba, hanem a magyarság érdekei szolgálatában tettem” – nyilatkozta az EP alelnöke.
Ennek ellenére – jelentette ki Tőkés – a jövőben az RMDSZ-szel való együttműködés csak akkor folytatódhat, ha a szövetség tagjai vele azonos célokat követnek.
"Az EMNT és a létrehozandó Erdélyi Magyar Néppárt számára kötelező a magyarság érdekeinek szolgálata. Csak ezen az alapon képzelhető el az együttműködés a jövő évi választásokon” – jegyezte meg Tőkés.
Tőkés szerint az EMNT és az RMDSZ közötti együttműködés elszakadt a Szövetségtől, melynek tagjai "megfeledkeztek a magyar testvériségről".
"Az európai szellemiség jegyében nekünk, magyaroknak meg kellene békélnünk egymással. Miként követhetjük az európai célokat, amikor egymással sem tudunk megegyezni?” – mondta Tőkés.
(Mediafax - Nyugati Jelen - Erdély Ma)